ΥΓΕΙΑ

Κριθαράκι στο μάτι: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η κριθή -ή κριθαράκι όπως το λέμε συνήθως- είναι ο έντονος ερεθισµός που παρουσιάζεται στα βλέφαρα, προκαλώντας διόγκωση και ενόχληση.

Κριθαράκι στο μάτι: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η κριθή -ή κριθαράκι όπως το λέμε συνήθως- είναι ο έντονος ερεθισµός που παρουσιάζεται στα βλέφαρα, προκαλώντας διόγκωση και ενόχληση.

Η διόγκωση αυτή κοκκινίζει και θυμίζει ένα μικρό «μπαλάκι». Δεν είναι λίγες οι φορές που το εξάνθημα προκαλεί πρακτικό πρόβλημα στην όραση.

Συνήθως το κριθαράκι δηµιουργείται από τη βλεφαρίτιδα, µια επίµονη φλεγµονή των βλεφάρων. Δεν είναι ασθένεια ή µόλυνση, αλλά περισσότερο κακή λειτουργία των αδένων που παράγουν έλαια.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθιαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Καννελόπουλος, η εμφάνιση της κριθής έχει σχέση με τον μηχανισμό παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων.

«Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού που εκρέει στο χείλος των βλεφάρων είναι η ανάμειξή του µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το άνοιγμα και κλείσιμο των µατιών. Το λάδι παράγεται µέσα στο βλέφαρο από µικρούς αδένες, οι οποίοι είναι οργανωµένοι κάθετα µέσα σε αυτό και εκρέουν σε µικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. ∆ηλαδή λίγο πιο κοντά στο µάτι από ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λαδιού µέσα από αυτούς τους αδένες δε γίνεται φυσιολογικά, αλλά γίνεται µε πιο παχύρευστο τρόπο, ή εάν από µακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγµονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας «φουσκώνει» και αυτό δηµιουργεί σηµαντική φλεγµονή», αναφέρει ο κ. Α. Κανελλόπουλος.

Σε µερικές περιπτώσεις «σπάει» και απελευθερώνεται το περιεχόμενό του στον ιστό µέσα στο βλέφαρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να δημιουργηθεί μια σηµαντική φλεγµονή, η οποία συνήθως είναι στείρα, δηλαδή δεν είναι φλεγµονή η οποία γίνεται µε βάση κάποια µόλυνση.

Κριθαράκι στο μάτι: Αντιμετώπιση-θεραπεία

Το κριθαράκι στο μάτι θεραπεύεται όπως η βλεφαρίτιδα, δηλαδή με ζεστές κομπρέσες και τεχνητά δάκρυα. Αν δεν υποχωρεί με αυτούς τους τρόπους, τότε θα πρέπει να συστήσει ο γιατρός κάποια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη.

Η χρήση αυτής της αλοιφής θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από σύσταση του γιατρού, γιατί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων με κορτιζόνη στο μάτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ακόμα και γλαύκωμα ή καταρράκτη.

Αν το κριθαράκι στο μάτι επιμένει, τότε ο γιατρός θα συστήσει μια άλλη κατηγορία αντιβιοτικών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το κριθαράκι στο μάτι αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί εμφανίζεται το κριθαράκι στο μάτι (βίντεο)
Κριθαράκι στο μάτι: Αντιμετώπιση σε 6 βήματα
Πώς θα αποφύγετε το κριθαράκι στο μάτι