ΥΓΕΙΑ

Δείτε τι μπορεί να σας στερήσει έως και 5 χρόνια ζωής

Τρώτε υγιεινά, γυμνάζεστε συστηματικά και οδηγείτε προσεκτικά, όμως υπάρχει ένας ύπουλος παράγοντας που μπορεί να σας στερεί πολύτιμα χρόνια ζωής και να μην το έχετε αντιληφθεί.

Δείτε τι μπορεί να σας στερήσει έως και 5 χρόνια ζωής

Νέα έρευνα από τη Mayo Clinic δείχνει ότι υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, στερώντας τους έως και 5 χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάμετρος της μέσης, ακόμη κι αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι φυσιολογικός, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα, ο δείκτης αυτός συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, αναπνευστικών επιπλοκών και καρκίνου, ακόμη κι όταν λαμβάνονται υπ' όψιν άλλοι καθοριστικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές από τη Mayo Clinic συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από 11 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν σε περισσότερα από 600.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στους άνδρες με διάμετρο μέσης 100 εκατοστά και πάνω αντιστοιχούσε κατά 50% υψηλότερος δείκτης θνησιμότητας σε σύγκριση με τους άνδρες με διάμετρο μέσης κάτω από 88 εκατοστά. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε τρία χρόνια ζωής λιγότερα μετά την ηλικία των 40.

Για τις γυναίκες, η διάμετρος μέσης πάνω από 93 εκατοστά αντιστοιχούσε κατά 80% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με γυναίκες που η διάμετρος της μέσης τους δεν ξεπερνούσε τα 70 εκατοστά. Μετά την ηλικία των 40, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 5 χρόνια ζωής λιγότερα.

Για κάθε 5 εκατοστά φαρδύτερης μέσης, ο δείκτης θνησιμότητας ανεβαίνει κατά 7% για τους άνδρες και κατά 9% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας.

Αυτό που σημειώνουν οι ερευνητές είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά υψηλός ακόμη και σε άτομα που δεν ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού ως προς το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης Σχήματος Σώματος, η εξέλιξη του Δείκτη Μάζας Σώματος
Το ιδανικό σνακ για να κάψετε λίπος και να προστατεύσετε την καρδιά σας
Πέντε λόγοι που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το "σωσίβιο"