ΥΓΕΙΑ

«Η παχυσαρκία δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση φαγητού»

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αφού μελέτησαν τεράστιο όγκο δεδομένων για τις συνήθειες των Αμερικανών.

«Η παχυσαρκία δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση φαγητού»

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στο American Journal of Medicine καταδεικνύει ότι η καθιστική ζωή και όχι η υπερκατανάλωση φαγητού είναι αυτή που ευθύνεται για τους αυξανόμενους δείκτες παχυσαρκίας.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη κάλυπταν περίοδο 20 ετών και προέρχονταν από το ερευνητικό πρότζεκτ NHANES για την υγεία και τη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μέση κατανάλωση θερμίδων δεν έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο παρατηρείται σημαντική πτώση στα επίπεδα σωματικής άσκησης και παράλληλη άνοδος του μέσου Δείκτη Μάζας Σώματος των Αμερικανών.

Τα στατιστικά για το 2010 δείχνουν ότι το 51,7% των ενήλικων γυναικών στην Αμερική δε γυμνάζονται καθόλου. Για τους ενήλικους άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43,5%. Τα ποσοστά για το 1994 ήταν μόλις 19,1% και 11,4% αντίστοιχα.

Για την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος ΔΜΣ φάνηκε να αυξάνεται κατά 0,37% σε ετήσια βάση, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις νεαρές γυναίκες.

Με βάση τα στοιχεία που μελέτησαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων, λιπαρών, υδατανθράκων αλλά και πρωτεϊνών δεν παρουσίαζε σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη συγκεκριμένη 20ετία, καταρρίπτοντας τον κοινό μύθο που υποστηρίζει ότι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων αποτελεί τη βασική αιτία πίσω από την επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.