ΥΓΕΙΑ

ABSI: Η νέα μέθοδος εκτίμησης της σωματικής υγείας. Κάντε το τεστ με ένα κλικ!

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να συμφωνούν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος καθορίζει τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία ενός ατόμου εξαιτίας του σωματικού του βάρους δεν είναι τελικά ο καλύτερος δείκτης θνησιμότητας.

ABSI: Η νέα μέθοδος εκτίμησης της σωματικής υγείας. Κάντε το τεστ με ένα κλικ!

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, παρέχει νέα στοιχεία ότι μια άλλη μέθοδος, η οποία λαμβάνει υπόψη το σχήμα του σώματος, μπορεί να είναι πιο ακριβής.

Η μέτρηση του ΔΜΣ ήταν ο πιο κοινός και πιο βολικός τρόπος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους τα τελευταία χρόνια. Αλλά επειδή μετρά το σωματικό λίπος μέσω ενός συνυπολογισμού του ύψους και του βάρους του ατόμου, δεν λαμβάνει υπόψιν τα σημεία που το λίπος συγκεντρώνεται. Οι αθλητές, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι ο ΔΜΣ τους θα έδειχνε ως ιδεατή τιμή, επειδή έχουν περισσότερα κιλά από τον αυξημένο μυικό τους όγκο.

Η νέα μέθοδος ονομάζεται ABSI (A Body Shape Index) και λαμβάνει υπόψιν της όχι μόνο το ύψος και το σωματικό βάρος, αλλά και την περιφέρεια της μέσης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει καφέ και λευκό λίπος στο σώμα. Το καφέ λίπος είναι "καλό" και βοηθά στην μόνωση του σώματος. Αλλά καθώς γερνάμε, μετατρέπεται σε λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία -το λευκό λίπος τείνει να παραμένει στην περιοχή της κοιλιάς. Ως εκ τούτου, με τη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης, η μέθοδος ABSI είναι σε θέση να συνυπολογίσει και το σχήμα του σώματος ενός ατόμου στην πρόβλεψη για τη συνολική κατάσταση της υγείας του.

Κάντε το τεστ ABSI

Για να υπολογίσετε την τιμή ABSI για εσάς κάντε "κλικ" στην παρακάτω φωτογραφία

wqrvf

Σημειώσεις:

-Στο πεδίο "Height" συμπληρώστε το ύψος σας σε εκατοστά. Για παράδειγμα ένα άτομο ύψους 1,75μ θα πρέπει να γράψει "175" στο συγκεκριμένο πεδίο.

-Στο πεδίο "Weight" συμπληρώστε το σωματικό σας βάρος σε κιλά.

-Στο πεδίο "Waist circumference" συμπληρώστε την περιφέρεια της μέσης σας σε εκατοστά.

-Στο πεδίο "Age" συμπληρώστε την ηλικία σας

-Επιλέξτε "Male" αν είστε άνδρας και "Female" αν είστε γυναίκα.

-Πατήστε το κουμπί "Calculate Now!" για να δείτε τα αποτελέσματά σας.

Στον δεύτερο πίνακα εμφανίζονται τα αποτελέσματά σας:

-Στις ενδείξεις "Your index value" και "Relative Risk", όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο το καλύτερο για εσάς και την υγεία σας.

-Η πρώτη ένδειξη είναι το σκορ που έχετε στην κλίμακα ABSI

-Η δεύτερη ένδειξη εκφράζει ποσοστό. Η τιμή "1" (100%) σημαίνει ότι ο κίνδυνος που διατρέχει η υγεία σας από το σωματικό σας βάρος είναι ακριβώς στον μέσο όρο που ισχύει για τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα την οποία έκανε το City College. Η τιμή "2" (200%) θα σημαίνει ότι έχετε διπλάσιο κίνδυνο σοβαρού προβλήματος υγείας εξαιτίας του σωματικού σας βάρους. Αν για παράδειγμα έχετε αποτέλεσμα 0,68, αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο προβλήματος υγείας σε σύγκριση με τον μέσο όρο και αν έχετε αποτέλεσμα 1,68 αυτό σημαίνει ότι είστε πάνω από το μέσο όρο επικινδυνότητας.

-Η τρίτη ένδειξη ("Risk interval") είναι το περιθώριο λάθους του υπολογισμού και δείχνει την ελάχιστη και μέγιστη τιμή στην κλίμακα ABSI για εσάς.

-Η τελευταία ένδειξη ("Avg.") δείχνει τον μέσο όρο της τιμής ABSI για άτομα της ηλικίας και του φύλου σας, μέσα από το δείγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα του City College της Ν. Υόρκης. Η τιμή σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην την τιμή "Relative risk".

Κάτω και από τον δεύτερο πίνακα βλέπετε την γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων σας.

Διαβάστε επίσης:

Υπολογίστε με ένα "κλικ" τον ΔΜΣ του παιδιού σας (από 2-19 ετών)

Μάθετε ποιο και πόσο είναι το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας (online test)

Η ηχητική "ψευδαίσθηση" που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (ηχητικό)

Μάθετε με ένα "κλικ" πόσες θερμίδες χρειάζεστε για να μην παχύνετε (online calculator)