ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί καρκίνο - Δες γιατί

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί καρκίνο - Δες γιατί

Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι και κυνήγι) έχει σχετισθεί εδώ και δεκαετίες με τον καρκίνο. Μέχρι σήμερα όμως ήταν άγνωστος ο μηχανισμός που ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επιστήμονες από την Ολλανδία πιστεύουν τώρα ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης περιγράφουν την έρευνά τους στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Το κλειδί, λένε, είναι η χρωστική ουσία που δίνει στη μπριζόλα και στον κιμά το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Η ουσία αυτή είναι η αίμη - το συστατικό της αιμοσφαιρίνης που ενώνεται με το οξυγόνο για να το μεταφέρει σε όλο το σώμα και το οποίο είναι πλούσιο σε σίδηρο που δημιουργεί το κόκκινο χρώμα.

Σε αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρέας περιέχει πολύ περισσότερη αίμη απ' ό,τι το άσπρο. Όταν, εξάλλου, την χορήγησαν σε ποντίκια, τα ζώα ανέπτυξαν γρήγορα αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου.

Όπως εξηγούν, χορήγησαν αίμη σε ομάδα ποντικιών και ανακάλυψαν πως τα βακτήρια του εντέρου τους την μετέτρεπαν σε υδρόθειο.

Το υδρόθειο είναι η χημική ουσία που δίνει στα κλούβια αυγά τη χαρακτηριστική δυσωδία τους.

Όπως απεδείχθη, το υδρόθειο προκαλούσε φθορές στα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνος) του εντέρου και για να τις επιδιορθώσουν, τα εντερικά κύτταρα επιτάχυναν τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.

Η επιτάχυνση αυτή, όμως, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες να γίνει κάποιο λάθος στην αντιγραφή του γενετικού υλικού (DNA) τους και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για να δημιουργηθεί ένα καρκινικό κύτταρο.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν αυτή τη διαδικασία χορηγώντας στα ποντίκια αντιβιοτικά, που σκότωσαν τα εντερικά βακτήρια.

Το κόκκινο κρέας είναι θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων δεινών για την υγεία.

Γι' αυτό τον λόγο οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως το NHS της Βρετανίας, συνιστούν να μην υπερβαίνει η κατανάλωσή του τα 70 γραμμάρια την ημέρα.

 

Διαβάστε επίσης:
Πότε το κόκκινο κρέας μετατρέπεται σε δηλητήριο στο στομάχι
Ο ρόλος του κόκκινου κρέατος στον καρκίνο του μαστού

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο