ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τον εγκέφαλο

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τον εγκέφαλο

Τρέξιμο, ενδυνάμωση με βάρη ή διαλειμματική προπόνηση; Ποια άσκηση συντελεί στη γέννηση νέων νευρώνων του εγκεφάλου και είναι πιο ωφέλιμη για το μυαλό;

Την απάντηση έδωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyvskyla της Φινλανδίας, οι οποίοι υπέβαλαν διαφορετικές ομάδες πειραματόζωων επί επτά εβδομάδες στο αντίστοιχο της προπόνησης κάνοντας τρέξιμο, σηκώνοντας βάρη ή κάνοντας διαλειμματική προπόνηση.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα νευρογένεσης στον εγκέφαλο των πειραματόζωων ανάλογα με το είδος της άσκησης που έκαναν.

Τα πιο υψηλά επίπεδα νευρογένεσης είχαν τα ποντίκια που έκαναν τρέξιμο. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που είχε διανύσει τρέχοντας στο διάστημα του πειράματος ένα πειραματόζωο τόσο περισσότεροι οι νέοι νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

bigstock Morning Run 9520847

Λιγότερους νέους νευρώνες είχαν τα πειραματόζωα που έκαναν διαλειμματική προπόνηση, ενώ εκείνα που έκαναν βάρη παρότι ήταν πιο δυνατά και μυώδη δεν είχαν κάποια διαφορά στον ιππόκαμπο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Miriam Nokia «η αεροβική άσκηση φαίνεται πιο επωφελής για την υγεία του εγκεφάλου και στους ανθρώπους».

 

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση πριν ή μετά το φαγητό; Πότε καίνε περισσότερο λίπος οι άνδρες και πότε οι γυναίκες

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου

Ανώφελη η άσκηση για τους παχύσαρκους

BEST OF NETWORK

PlusQueen