ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Πώς εμποδίζει την απώλεια βάρους

Ακούμε συχνά για περιπτώσεις ανθρώπων που διαμαρτύρονται ότι παχαίνουν επειδή έχουν πολύ άγχος ή άλλους που ισχυρίζονται ότι αν και κάνουν δίαιτα και γυμναστική δεν χάνουν βάρος λόγω στρεσογόνων καταστάσεων.

Άγχος: Πώς εμποδίζει την απώλεια βάρους

Παλαιότερη έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η σχέση μεταξύ άγχους και περιττών κιλών είναι πολύ ισχυρή. Στη διάρκεια του πειράματος κάποιοι ποντικοί υπό συνθήκες στρες πήραν έξτρα βάρος ακόμα και αν οι θερμίδες που έπαιρναν κάθε μέρα δεν αυξάνονταν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από 3 μήνες τα ίδια ποντίκια έγιναν διπλάσια σε σχέση με την ομάδα των ποντικιών που δεν είχαν στρες, παρότι έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες.

Όταν το άτομο έχει άγχος, εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο θυρεοειδής και το σάκχαρο του αίματος. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται λίπος το οποίο αποθηκεύεται στο σώμα και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

bigstock Lose weight text with measure 25562543

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι αν τρέφεστε υγιεινά και γυμνάζεστε και εν τούτοις δεν χάνετε βάρος, είναι πιθανό να ευθύνεται το στρες που κατακλύζει την καθημερινότητά σας.

Όπως συμπέραναν αμερικανοί ερευνητές, το άγχος εξουδετερώνει τα οφέλη που έχει ένα ισορροπημένο γεύμα για τον οργανισμό σας. Η δρ. Janice Kiecolt-Glaser, βασική ερευνήτρια της μελέτης, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας περιόδου οι δείκτες φλεγμονής των γυναικών που έλαβαν μέρος σε αυτήν (58 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 53 χρόνια) ήταν υψηλότεροι ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινό ή όχι ήταν το πρωινό που κατανάλωναν.

Τα ευρήματα των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο ρίχνουν περισσότερο φως στο πως η ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στην κοιλιά: Πέντε αιτίες που το προκαλούν και η αντιμετώπισή τους

Πέντε τροφές που δρουν ενάντια σε κατάθλιψη και άγχος

Στρες & άγχος: 7 τροφές που τα ενεργοποιούν και πρέπει να αποφεύγετε