ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη: Σε ποια επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη της αθηροσκληρυντικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Χοληστερίνη: Σε ποια επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η LDL χοληστερόλη θεωρείται ως ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι όμως τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης;

bigstock Stroke 115475588

Οι ερευνητές από το Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου, αναφέρουν ότι για να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, η μείωση της χοληστερόλης πρέπει να φτάσει σε επίπεδα όμοια με αυτά ενός νεογέννητου.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση κατά 30% των πιθανοτήτων να προσβληθεί κάποιος από τις παραπάνω καταστάσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 10 μελέτες σε 5.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με υψηλή χοληστερόλη.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η μείωση της χοληστερόλης σε όσο χαμηλότερα επίπεδα γίνεται, είναι ασφαλής και πιο ωφέλιμη σε σχέση με τα τρέχοντα φυσιολογικά επίπεδα (100 mg/dL ή χαμηλότερα), που επιτυγχάνονται με τη χρήση στατινών.

Ο ερευνητής Kausik Ray, δήλωσε ότι οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα. Η νέα έρευνα όμως, υποδεικνύει ότι όχι μόνο είναι ασφαλή, αλλά και ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης επιτυγχάνονται στην ενήλικη ζωή μέσω φαρμάκων και αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή: Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο