ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παιδική παχυσαρκία: Κληρονομική σε ποσοστό έως και 60%

Παιδική παχυσαρκία: Κληρονομική σε ποσοστό έως και 60%

Κατά μέσο όρο το 40% του βάρους ενός παιδιού κληρονομείται από τους γονείς του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Όσο όμως πιο παχύ είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο βαραίνει και η... «κληρονομιά» των γονιών του.

Για τα πιο λεπτά παιδιά το βάρος τους οφείλεται μόνο κατά 10% σε καθέναν από τους δύο γονείς (συνολικά 20%). Το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 30% για τα πιο παχιά παιδιά, συνεπώς για τα παχύσαρκα παιδιά ο κληρονομικός παράγοντας και από τους δύο γονείς μπορεί να φτάσει συνολικά το 60%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ντόλτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Economics and Human Biology, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 100.000 παιδιά και τους γονείς τους σε έξι χώρες διαφόρων ηπείρων (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ινδονησία, Ισπανία, Μεξικό).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης μάζας σώματος ενός παιδιού οφείλεται περίπου 20% στην μητέρα και 20% στον πατέρα του, άρα συνολικά 40% και από τους δύο.

bigstock Overweight parents with her so 79046422

Διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα είναι παρεμφερή σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης μιας χώρας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο Ντόλτον. «Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τον βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και της γενετικής κληρονομιάς μας, παρά των αποφάσεων που παίρνουν τα ίδια τα άτομα στη ζωή τους» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 268 εκ. παιδιά υπέρβαρα και 91 εκ. παχύσαρκα παγκοσμίως ως το 2025

Τα παιδιά με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία

BEST OF NETWORK