ΥΓΕΙΑ

Κάνετε δουλειά γραφείου; Δείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας!

Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη δείχνει –για ακόμη μία φορά– ότι η καθιστική δουλειά είναι επιβλαβής για την υγεία μας και επίσης ότι συνδέεται με την αύξηση του βάρους. Ευτυχώς, όμως, οι ειδικοί προτείνουν μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις.

Κάνετε δουλειά γραφείου; Δείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας!

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των ερευνητών, οι άνθρωποι που κάνουν δουλειά γραφείου τείνουν να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

bigstock Boring Job 138437852

Προκειμένου να μελετήσουν τον αντίκτυπο της καθιστικής δουλειάς, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γουίλιαμ Τίγκμπι από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, έδωσαν σε 111 υγιείς εργαζόμενους ταχυδρομείου μια συσκευή καταγραφής της σωματικής τους δραστηριότητας για επτά ημέρες. Οι 55 από τους συμμετέχοντες έκαναν δουλειά γραφείου ενώ οι υπόλοιποι 56 δούλευαν ως ταχυδρόμοι, επομένως κινούνταν αρκετά μέσα στην ημέρα. Διαπιστώθηκε πως οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (97 εκατοστά έναντι 94 των ταχυδρόμων) και επίσης δείκτη μάζας σώματος κατά μία μονάδα υψηλότερο από τους δεύτερους. Επίσης, ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 2,2% για τους υπαλλήλους γραφείου, ενώ για τους ταχυδρόμους 1,6% σε βάθος δεκαετίας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε επιπλέον ώρα που περνά ένας εργαζόμενος σε καθιστή θέση (πέραν του 5ωρου) η περίμετρος της μέσης του αυξάνεται κατά 2 εκατοστά και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά 0,2%, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και μείωση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης για το ίδιο διάστημα.

Δεδομένου ότι δεν θα ήταν σοφό να αφήσουμε τη δουλειά μας επειδή μας κρατά πολλές ώρες καρφωμένους στην καρέκλα, τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή στην υγεία μας;

«Για να μην παρατηρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια πρέπει να κάνει κανείς τουλάχιστον 15.000 βήματα την ημέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε περπάτημα 11-13 χιλιόμετρα την ημέρα ή σε 7 ώρες ορθοστασία την ημέρα» αναφέρει ο Δρ Τίγκμπι. Όπως παραδέχεται βέβαια ο ίδιος, η επίτευξη του στόχου αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

Δείτε κι αυτό:

Οι 10 χειρότερες τροφές για την υγεία της καρδιά σας!

Υγεία καρδιάς: Τα 7 νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε