ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην πλάτη: 7 αιτίες που δεν πάει το μυαλό σας

Ο πόνος είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πόνος στην πλάτη: 7 αιτίες που δεν πάει το μυαλό σας

Σε ότι αφορά τον πόνο στην πλάτη, η αιτία μπορεί να είναι κάτι προφανές, όπως ένας τραυματισμός ή η προσπάθεια που καταβάλατε για να σηκώσετε κάτι βαρύ, αλλά και κάτι στο οποίο δεν πάει καν το μυαλό σας.

Δείτε παρακάτω 7 πράγματα που πιθανώς σχετίζονται με τον πόνο στην πλάτη:

stress

Υπερβολικό στρες

Το στρες προκαλεί σφίξιμο των μυών και «κόμπους» στον αυχένα και στην πλάτη που εκδηλώνονται με πόνο. Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς στην πλάτη. Μην το αμελήσετε γιατί ο πόνος θα χειροτερέψει. Αν πιστεύετε ότι οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στο άγχος σας, δοκιμάστε κάποια τεχνική χαλάρωσης (όπως ο διαλογισμός ή η βαθιές αναπνοές). Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την οσφυαλγία.

2 gettyimages 607477411

Εθισμός στην τεχνολογία

Αν είστε όλη μέρα στο τηλέφωνο ή πάνω από ένα τάμπλετ, είναι πολύ πιθανό να βλάψετε τη σπονδυλική στήλη σας. Κοιτώντας το κινητό σας είναι σα να σηκώνετε βάρος σχεδόν 30kg (27,2kg, για την ακρίβεια) με το λαιμό σας, σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine Dr. Kenneth K. Hansraj. Σύμφωνα με την ίδια, όταν σκύβετε για να διαβάσετε στο κινητό ή το tablet, ισοδυναμεί με το να κάθεται ένα οκτάχρονο παιδί πάνω στο κεφάλι σας, πράγμα καθόλου καλό για την υγεία σας! Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα αυτιά είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους, ενώ οι ώμοι είναι προς τα πίσω. Αυτή η στάση μειώνει την καταπόνηση στο σώμα και ελαττώνει την έκκριση κορτιζόλης. Αντίθετα, η λάθος στάση πιέζει τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά της και εντέλει να οδηγήσει σε εγχείρηση. Η λύση είναι να κρατάτε το τηλέφωνο μπροστά σας και όχι προς τα κάτω. Να τοποθετείτε το tablet με κλίση 30 μοιρών όταν πληκτρολογείτε για να προστατέψετε και τους καρπούς σας. Όταν διαβάζετε να κρατάτε το κεφάλι όρθιο, στάση που περιορίζει το βάρος στην αυχενική μοίρα στα 4,5kg-5,7kg (10lbs-12lps).

3 gettyimages 587943960

Κακή στάση σώματος

Όπως συμβαίνει με την χρήση προϊόντων τεχνολογίας, ο τρόπος που κάθεστε μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη σας. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία, λόγω της πίεσης που ασκείται στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αν κάνετε δουλειά γραφείου φροντίστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεστε, τα γόνατά σας να είναι στο ίδιο ύψος ή χαμηλότερα από τους γοφούς σας, το κάτω μέρος της μέσης σας στηρίζεται πλήρως από την πλάτη της καρέκλας, οι ώμοι σας να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη σας ίσια. Το ύψος του τραπεζιού πρέπει να φτάνει μέχρι τους αγκώνες σας όταν κάθεστε και η οθόνη του υπολογιστή που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε να φτάνει μέχρι το ύψος των ματιών σας.

4 gettyimages 601801533

Γεννήσατε πρόσφατα

Σχεδόν το 80% των νέων μητέρων υποφέρουν από πόνο χαμηλά στην πλάτη λόγω των πιέσεων που δέχθηκε το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των συνηθειών που σχετίζονται με τη φροντίδα του μωρού. Αν για παράδειγμα κρατάτε το μωρό μόνο από τη μία πλευρά του σώματος, επηρεάζεται η φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Εάν είστε νέα μητέρα, ενημερωθείτε για τη στάση του σώματος που πρέπει να έχετε και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όλες τις ομάδες μυών ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο συγκεκριμένα σημεία.

5 gettyimages 603196536

Αδύναμοι μυς

Στο σώμα μας όλα είναι αλληλένδετα, έτσι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή ανισορροπία που όλοι έχουμε λίγο πολύ από διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, αν οι μύες στην μια πλευρά μιας άρθρωσης είναι ισχυρότεροι των μυών της αντίθετης πλευράς, το σώμα τείνει να έλκεται προς την κατεύθυνση των ισχυρότερων μυών. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με την ενδυνάμωση των μυών και την επίτευξη ισορροπίας.

6 gettyimages 502865517

Διόγκωση ή ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν σαν αμορτισέρ για τη σπονδυλική στήλη απορροφώντας τους κραδασμούς. Η γήρανση του οργανισμού, η κακή στάση του σώματος, οι απότομες κινήσεις και η κληρονομικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες ρήξης. Όταν ο δίσκος υποστεί ρωγμές, χάνει μέρος από τα υγρά του, το πάχος του ελαττώνεται και καθίσταται σκληρότερος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται πόνος στη μέση (οσφυαλγία) από υπερβολική καταπόνηση. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σε πρώτη φάση φάρμακα, επιθέματα και φυσιοθεραπεία.

7 gettyimages 158315060

Σοβαρές παθήσεις

Η παγκρεατίτιδα, μια μόλυνση των νεφρών ή ακόμη και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν πόνο εξ αντανακλάσεως στην πλάτη. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε οστεομυελίτιδα, μία λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι πόνοι στην πλάτη υποχωρούν μόνοι τους εντός 6 εβδομάδων. Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν παράλληλα με τον πόνο στην πλάτη είναι ο πυρετός, το μούδιασμα στην περιοχή του ορθού και η διαρροή εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πονάει η πλάτη; Οδηγός πρόληψης

«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε