ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό & καρδιακή προσβολή: Πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο αν κόψετε τα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προέρχονται από φυτικά έλαια, τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία (υδρογόνωση ή μερική υδρογόνωση) προκειμένου να αποκτήσουν στερεά μορφή ή πιο παχύρρευστη.

Εγκεφαλικό & καρδιακή προσβολή: Πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο αν κόψετε τα τρανς λιπαρά

Εντοπίζονται κυρίως σε μαργαρίνες και άλλα φυτικά λίπη τα οποία έχουν υποστεί υδρογόνωνση, προκειμένου να αποκτήσουν πιο στερεή δομή.

Τυπικά όσο πιο σκληρή είναι μία μαργαρίνη ή ένα φυτικό λίπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα.

Περιέχονται όμως και σε όλα τα προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί φυτικά λίπη (τα οποία έχουν υδρογονωθεί), όπως για παράδειγμα αρτοσκευάσματα και η πλειοψηφία των φαγητών τύπου fast food, όπου χρησιμοποιείται φυτικό λίπος για το τηγάνισμα.

Artery Disease

Οι ερευνητές, για να δουν την επίδραση του περιορισμού των τρανς λιπαρών στον οργανισμό, μελέτησαν τη διατροφή αμερικανών που τα κατανάλωναν με και χωρίς περιορισμούς.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μετά από 3 ή περισσότερα χρόνια από την επιβολή περιορισμών, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου επιβάλλονται περιορισμοί, είχαν σημαντικά λιγότερες νοσηλείες για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με αστικές περιοχές όπου δεν υπήρχαν περιορισμοί.

Ο Eric Brandt του Yale School of Medicine στο New Haven, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει τη δύναμη που έχουν οι πολιτικές αποφάσεις σε ότι αφορά την επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ενός πληθυσμού.

Όπως έδειξε η έρευνα, η μείωση του κινδύνου για τις παθήσεις ήταν 6,2%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

FDA: «Να απαγορευθούν τα λιπαρά τρανς έως το 2018

Λιπαρά: Τα είδη τους και ποια πρέπει να προτιμάτε