ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Connshing: Η νέα αιτία υπέρτασης που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Νέα έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ οδήγησε στην ανακάλυψη μιας νέας αιτίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, κοινώς υπέρταση, κάτι που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία της πάθησης.

Σύνδρομο Connshing: Η νέα αιτία υπέρτασης που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η υπέρταση συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από τους πάσχοντες, καθώς δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει υπέρταση, ωστόσο στους περισσότερους είναι αδύνατο να αναγνωριστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία για την ανεβασμένη τιμή της αρτηριακής πίεσης.

bigstock healthcare and medical concept 131440121

Είναι όμως γνωστό ότι ποσοστό έως και 10% των περιστατικών υπέρτασης μπορεί να αποδοθεί στην υπερβολική παραγωγή αλδοστερόνης, μιας στεροειδούς ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πρωτοπαθής αλδοστερονισμός ή σύνδρομο Conn.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι σημαντικός αριθμός ασθενών με σύνδρομο Conn παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή και μιας άλλης ορμόνης, της κορτιζόλης, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «η ορμόνη του στρες». Η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως σύνδρομο Cushing.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα επινεφρίδια αρκετών ασθενών με σύνδρομο Conn παράγουν επίσης υπερβολική κορτιζόλη και αυτό επιτέλους εξηγεί τα αινιγματικά αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε τέτοιους ασθενείς» αναφέρει η καθηγήτρια Wiebke Arlt, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταβολισμού και Έρευνας Συστημάτων (IMSR) του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Πιο συγκεκριμένα, «οι προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης είναι αυξημένα στους ασθενείς με σύνδρομο Conn. Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης αλλά όχι αλδοστερόνης» εξηγεί η Arlt.

bigstock healthcare and medical concept 122697305

Έτσι, οι επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την έρευνά τους με επιστήμονες από τη Γερμανία, αναγνωρίζουν πλέον τον συνδυασμό υπερπαραγωγής αλδοστερόνης και κορτιζόλης ως νέα πάθηση και νέα αιτία της υπέρτασης, δίνοντάς της το όνομα σύνδρομο Connshing (Conn + Cushing).

Επί του παρόντος, αρκετοί ασθενείς με σύνδρομο Conn λαμβάνουν φάρμακα προς αντιμετώπιση της υπερβολικής παραγωγής αλδοστερόνης, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν δρουν ενάντια στην περίσσεια κορτιζόλης. Η νεοανακαλυφθείσα αλληλεπίδραση μεταξύ αλδοστερόνης και κορτιζόλης πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές που θα εξετάζουν την αποτελεσματικότητα συνδυασμών φαρμάκων και για τις δύο ορμόνες ή θα δώσει κίνητρο για την παρασκευή νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν ταυτόχρονα και στις δύο ορμόνες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση JCI Insight.

Δείτε κι αυτό:

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την υπέρταση;

Επινεφριδική εξάντληση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα