ΥΓΕΙΑ

Συστολική πίεση: Μειώνεται η τιμή-στόχος για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Η τιμή-στόχος για τη συστολική πίεση –τη «μεγάλη», όπως συνηθίζουμε την αποκαλούμε– πρέπει να μειωθεί ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρων θανάτων.

Συστολική πίεση: Μειώνεται η τιμή-στόχος για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ, οι οποίοι προωθούν μια αλλαγή της τρέχουσας σύστασης, η οποία αναφέρει ότι ο στόχος για τη συστολική πίεση πρέπει να είναι τα 140 mm Hg.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAMA Cardiology, υποστηρίζουν παλαιότερες έρευνες που έχουν υποδείξει ότι η πιο επιθετική και εντατική θεραπεία της υπέρτασης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

bigstock 188663302

Η υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον πρόωρο θάνατο. Αν και ο τρέχων στόχος για τους ενήλικες υπερτασικούς είναι η συστολική πίεση να μειώνεται τουλάχιστον στα 140 mm Hg, οι ερευνητές από το Τουλέιν, έπειτα από ανάλυση 42 κλινικών δοκιμών σε δείγμα περισσότερων από 144.000 ασθενών, διαπίστωσαν ότι οι δείκτες καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρων θανάτων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση όταν η συστολική πίεση βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, συγκεκριμένα μεταξύ 120 και 124 mm Hg.

«Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να δικαιολογούν τον πιο εντατικό έλεγχο της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με υπέρταση» δηλώνει ο Jiang He, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Τουλέιν, ενώ «υποδεικνύουν επίσης ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες κλινικές κατευθυντήριες για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Επιλογικά ο He αναφέρει πως χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές προκειμένου να μελετηθούν τα αποτελέσματα της δραστικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με παθήσεις όπως η χρόνια νεφροπάθεια και η άνοια, καθώς και σε διαβητικούς και σε άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό.

Δείτε κι αυτό:

Συστολική πίεση: Τα νέα όρια για τα άτομα άνω των 60 ετών

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός

Το απολαυστικό τσάι που ρίχνει την πίεση!