ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα περιόδου: Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα σωθείτε!

Το φούσκωμα πριν την περίοδο ή τις πρώτες μέρες της περιόδου είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι γυναίκες.

Φούσκωμα περιόδου: Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα σωθείτε!

Πολλές φορές συνδυάζεται με επίπονες κράμπες στην κοιλιά ή πόνους στη μέση και προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία. Εύλογα λοιπόν ο στόχος κάθε γυναίκας είναι να απαλλαγεί από αυτό όσο το δυνατόν πιο άμεσα και εύκολα.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές λύσεις για να βρείτε ανακούφιση και να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση και την αυτοπεποίθησή σας ακόμη και τις δύσκολες μέρες του μήνα!

1. Αποφύγετε τα φαγητά με πολύ αλάτι

Το αλάτι ως γνωστόν συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, επομένως μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το φούσκωμα. Πέρα από το αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό (το οποίο μπορείτε να μειώσετε εύκολα αντικαθιστώντας το με μυρωδάτα μπαχαρικά και βότανα), προσέξτε και το «κρυμμένο» αλάτι στα έτοιμα γεύματα και σνακ.

bigstock 165234731

2. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο «εξουδετερώνει» το αλάτι κι έτσι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κατακράτηση και το φούσκωμα. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (π.χ. σπανάκι), η γλυκοπατάτα, η μπανάνα, το αβοκάντο και η ντομάτα.

3. Επωφεληθείτε από τις διουρητικές τροφές

Η αύξηση της παραγωγής ούρων βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά κι έτσι να υποχωρήσει το φούσκωμα. Τροφές με φυσική διουρητική δράση είναι τα σπαράγγια, ο ανανάς, τα ροδάκινα και το αγγούρι.

4. Πιείτε πολύ νερό

Όσες φορές και να το πούμε δεν αρκεί, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως μέσω της κατανάλωσης νερού, είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν κάθε είδους προβλήματα, και το φούσκωμα της περιόδου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

5. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Τα λευκά μακαρόνια, τα διάφορα αρτοποιήματα, τα πατατάκια, τα μπισκότα και άλλα τέτοια ανθυγιεινά σνακ είναι ό,τι ακριβώς λαχταρά μια γυναίκα στην περίοδό της, όμως τα ίδια ακριβώς προϊόντα είναι που συμβάλλουν στη δυσφορία που νιώθει. Ο λόγος είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχουν, όπως το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη, προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση στη μαζική απελευθέρωση ινσουλίνης στο αίμα. Η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών.

bigstock food junk food diet and unhe 109387223

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Για τις περισσότερες γυναίκες, το φούσκωμα της περιόδου δεν τις εμποδίζει να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν για εσάς αποτελεί εμπόδιο στη δουλειά, στην οικογενειακή ή την προσωπική ζωή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει λύσεις που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Τέσσερα συμπτώματα περιόδου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιατί πονάει το στήθος πριν την περίοδο – Τι μπορείτε να κάνετε

Συμπτώματα περιόδου: Δύο γιατροσόφια για να τα καταπραΰνετε