ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που σώζει τις αρτηρίες!

Η δυσκαμψία των αρτηριών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η βιταμίνη που σώζει τις αρτηρίες!

Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η δυσκαμψία είναι δυνατό να «διορθωθεί» χάρη στη λήψη μιας πολύτιμης βιταμίνης.

Όπως διαπίστωσαν από τη μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αγκούστα στις ΗΠΑ, η βιταμίνη D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων σε υπέρβαρα νεαρά άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη.

bigstock 215821516

Η δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων και η έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται πως συμβάλλει σε αυτή τη δυσμενή έκβαση, αναφέρει ο Δρ Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα.

Έτσι, οι ερευνητές μελέτησαν 70 νέους ηλικίας 13-45 ετών, οι οποίοι έλαβαν για διάστημα 16 εβδομάδων μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν δυσκαμψία στις αρτηρίες τους, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που είναι η πρώτη του είδους της, υπέδειξαν ότι η βιταμίνη D, που είναι ευρύτερα γνωστή για τη θετική συμβολή της στη σκελετική υγεία, δρα ενάντια στη δυσκαμψία των αρθρώσεων, με την επίδρασή της να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η δόση της.

Τα μεγαλύτερα οφέλη διαπιστώθηκαν στους συμμετέχοντες που λάμβαναν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις 600 IU που συνιστά το Ινστιτούτο Ιατρικής για τους περισσότερους ενήλικες– με τη δυσκαμψία να παρουσιάζει μείωση κατά 10,4% σε διάστημα 4 μηνών. Να σημειωθεί ότι οι 4.000 IU είναι το ανώτατο ασφαλές όριο λήψης βιταμίνης D που θέτει επί του παρόντος το Ινστιτούτο Ιατρικής. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ποσότητα 2.000 IU οδήγησε σε μείωση της δυσκαμψίας μόλις κατά 2%, ενώ στη συνιστώμενη δόση των 600 IU παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της δυσκαμψίας κατά 0,1%.

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες

Φιστίκια: Γιατί δρουν ευεργετικά στις αρτηρίες μας

Το λαχανικό που «αγαπάει» τις αρτηρίες σας