ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Απώλεια μυϊκής μάζας: Πώς συνδέεται με τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό

Απώλεια μυϊκής μάζας: Πώς συνδέεται με τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό

Η απώλεια της μυϊκής μάζας αρχίζει στην ηλικία των 40. Υπολογίζεται ότι χάνουμε 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο μετά τα 50.

Η σαρκοπενία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, να επιβραδύνει το βασικό μεταβολισμό και να μειώσει την ποιότητα ζωής.

Δεν είναι γνωστό που οφείλεται η απώλεια της μυϊκής μάζας με την αύξηση της ηλικίας, οι επιστήμονες εικάζουν ωστόσο ότι στη διαδικασία εμπλέκονται τα χρόνια αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Örebro της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας, έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα σχετίζονται με την απώλεια μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές έδειξαν πώς η CRP επηρεάζει το μέγεθος των μυϊκών κυττάρων μέσω της επίδρασής τους στη σύνθεση των πρωτεϊνών των μυϊκών κυττάρων, δηλαδή στη δημιουργία νέων πρωτεϊνών που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα ζωντανά κύτταρα.

«Θέλαμε να εξετάσουμε τη συσχέτιση μεταξύ της CRP, ενός δείκτη φλεγμονής και της μυϊκής μάζας σε ηλικιωμένους», σημειώνει ο Fawzi Kadi, καθηγητής Φυσιολογίας και Αθλητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Örebro.

pain 6

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μετριέται στο αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης τόσο για τη χρόνια φλεγμονή όσο και για τη μόλυνση μέσα στο σώμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 118 γυναίκες ηλικίας 65 έως 70 ετών, έδειξαν συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων CRP στο αίμα και χαμηλότερης μυϊκής μάζας.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η CRP επηρεάζει την κυκλοφορία των μυϊκών κυττάρων και τη λειτουργία τους εκθέτοντας, σε εργαστηριακό περιβάλλον, απομονωμένα μυϊκά κύτταρα στην CRP.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ των αυξημένων τιμών CRP και της μειωμένης μυϊκής μάζας. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των δύο», είπε ο Fawzi Kadi. Και πρόσθεσε: «Οι μύες είναι οι κύριες πρωτεϊνικές αποθήκες μας. Είδαμε ότι η CRP παρεμβαίνει στη σύνθεση πρωτεϊνών στα μυϊκά κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια μυϊκής μάζας».

Διαβάστε επίσης:

Σαρκοπενία: Τι είναι & ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Δίαιτα: 5 σημάδια ότι χάνεις μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκής δύναμης: Ο σωστός τρόπος πρόσληψης

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο της Αθήνας - Δεκάδες θετικά κρούσματα

Κλείνει η Αθηνών - Σουνίου για 20 μέρες: Δείτε την εναλλακτική διαδρομή

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για την Αττική - Έρχονται μάσκες παντού, κλείνουν οι πλατείες

Big Brother: Το αποκαλυπτικό πλάνο της Ράνιας που εκτόξευσε την τηλεθέαση (pics)

Κορονοϊός - Δυσοίωνη πρόβλεψη: «Πάνω από 700 τα κρούσματα το Δεκέμβρη στην Ελλάδα»

Νέα δημοσκόπηση: Ανατροπή! Ποιο κόμμα κατατάσσεται πρώτο σε αξιοπιστία

Άγριες Μέλισσες: Αυτό είναι το συνταρακτικό τέλος του Κλεομένη

Κρατερός Κατσούλης: Λείπει για δεύτερη μέρα - Τα νεότερα με την υγεία του

The Bachelor: Ποια παίκτρια εμφανίζεται σε site με συνοδούς (pic)

Θρόμβωση: Ποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο

Καίτη Γαρμπή: Αμακιγιάριστη και χωρίς photoshop - Βάζει κάτω 20άρες (pics)

My Style Rocks: Η Στικούδη έκανε την πιο σέξι εμφάνιση ever στο πλατό!

BEST OF NETWORK