ΥΓΕΙΑ

Ένοχη για καρκίνο η υψηλή χοληστερίνη – Δείτε για ποια μορφή χτυπάει «καμπανάκι»

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνουμε από τις τροφές αλλά παράγεται και ενδογενώς στο συκώτι.

Ένοχη για καρκίνο η υψηλή χοληστερίνη – Δείτε για ποια μορφή χτυπάει «καμπανάκι»

Είναι απαραίτητη σε μικρές ποσότητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όταν όμως αυξάνεται υπερβολικά δημιουργεί συμπαγείς μάζες που ονομάζονται «πλάκες», οι οποίες προκαλούν στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

xolisteroli

Ο ρόλος της χοληστερίνης στον καρκίνο

Αν και ο αντίκτυπος της υψηλής χοληστερίνης στην υγεία της καρδιάς είναι ευρέως γνωστός και επιστημονικά αποδεδειγμένος, νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως από ερευνητές στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι εμπλέκεται και στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες δείχνει ότι μια αύξηση της χοληστερίνης αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Βάσει πειραμάτων που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές είδαν ότι μια σημαντική αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης οδήγησε σε ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών όγκων με 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Cell Stem Cell παρουσιάζει αναλυτικά το μοριακό μονοπάτι που επιτρέπει στη χοληστερίνη να συνδράμει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Παράλληλα όμως το ίδιο μονοπάτι αναγνωρίζεται και ως πιθανός στόχος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ορθοκολικού καρκίνου.

«Μας εντυπωσίασε η διαπίστωση ότι η χοληστερίνη ευνοεί την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του εντέρου κατά τρόπο που επιταχύνει τον ρυθμό σχηματισμού των καρκινικών όγκων κατά 100 ή και περισσότερες φορές» σχολιάζει ο Δρ Πίτερ Τοντονόζ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Αν και είχε διαπιστωθεί και παλιότερα ότι η χοληστερίνη συμβάλλει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν είχε βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός που καθοδηγεί το φαινόμενο» συμπληρώνει.

xolisterini 2

Βλαβερή η χοληστερίνη ανεξαρτήτων προέλευσης

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές δοκίμασαν δύο μεθόδους για να αυξήσουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό των ποντικιών: Κάποια έλαβαν περισσότερη χοληστερίνη μέσω της διατροφής τους ενώ σε άλλα έγιναν γενετικές παρεμβάσεις ώστε τα ίδια τα κύτταρά τους να παράγουν περισσότερη χοληστερίνη.

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκε αυξημένος ρυθμός πολλαπλασιασμού των βλαστοκυττάρων του εντέρου, πράγμα που υποδεικνύει ότι η αυξημένη χοληστερίνη είναι επιζήμια ανεξαρτήτως της προέλευσής της, είτε είναι εξωγενής είτε ενδογενής.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν εάν το ίδιο μοριακό μονοπάτι παίζει αντίστοιχο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Δείτε κι αυτό:

Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξέταση & ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Κακή χοληστερίνη: Πόσα καρύδια να τρώτε την ημέρα για να τη ρίξετε

Χοληστερίνη: Με ποια άσκηση θα τη ρίξετε και σε πόσο διάστημα