ΥΓΕΙΑ

Άσθμα στις γυναίκες: Ο ρόλος των ορμονών

Η συχνότητα του άσθματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1990.

Άσθμα στις γυναίκες: Ο ρόλος των ορμονών

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν εστιάσει στις ορμόνες και το ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη άσθματος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι αλλαγές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ενδεχομένως παίζουν ρόλο στην εκδήλωση άσθματος στις γυναίκες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια παρά στα κορίτσια στην παιδική ηλικία, αλλά πιο κοινό στις γυναίκες μετά την εφηβεία.

asthma

Οι ειδικοί έκαναν ανασκόπηση περισσότερων από 50 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 500.000 γυναικών με άσθμα, από την εφηβεία έως την ηλικία των 75 ετών.

Ανακάλυψαν ότι η εμμηναρχή πριν την ηλικία των 11 ετών και η ακανόνιστη έμμηνος ρύση συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο άσθματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος στην έναρξη της εμμηνόπαυσης σε σχέση με το διάστημα πριν την εμμηνόπαυση.

Ο ερευνητής Nicola McCleary δήλωσε ότι το άσθμα και τα συμπτώματα αλλεργίας συχνά επηρεάζονται από καταστάσεις, όπως η εφηβεία και η εμμηνόπαυση, αλλά δεν οι αιτίες δεν είναι σαφείς.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι αυτή είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα στις γυναίκες: Πώς επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης

Άσθμα: Η βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ