ΥΓΕΙΑ

Κρέας: Οδηγίες ψησίματος για να μη βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κρέατος ψημένου στη σχάρα.

Κρέας: Οδηγίες ψησίματος για να μη βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας

Ο λόγος είναι ότι όταν τα κρέατα (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά και ψάρια) ψήνονται πάνω σε ανοιχτή φλόγα και γενικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται χημικές ενώσεις που προκαλούν αλλαγές στο DNA και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με την Catherine Carpenter, καθηγήτρια κλινικής διατροφής και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Jonsson για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μπορείτε να ψήνετε το κρέας στο γκριλ, αλλά πρέπει να γνωρίζετε υπό ποιες συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές, θα μπορείτε να τρώτε κρέας χωρίς να κινδυνεύετε.

steak

Η Carpenter δίνει τέσσερις συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου από την κατνάλωση ψητών κρεάτων:

- Μην ψήνετε το κρέας ακριβώς πάνω από την ανοιχτή φλόγα. Ανάψτε τη φλόγα σε ένα μέρος της σχάρας και βάλτε το κρέας σε κοντινό μέρος που δεν έχει φλόγα.

- Γυρίζετε το κρέας συχνά. Εάν εκτίθεται σε άμεση στη φλόγα, φροντίστε να το γυρίζετε συχνά για να μειώσετε την έκθεση στις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

- Αν τμήμα του κρέατος έχει καεί κατά το ψήσιμο, κόψτε το και πετάξτε το. Έτσι θα μειώσετε την έκθεση στα βλαβερά χημικά.

- Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Να καταναλώνετε πάντα λαχανικά και φρούτα με το ψημένο κρέας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που δημιουργούνται από το ψήσιμο και προκαλούν καρκίνο.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία και καρκίνος: Τα δύο μέτρα πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)

Κρέας: Πώς να το μαγειρέψετε για να είναι πιο υγιεινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ