ΥΓΕΙΑ

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά ψάρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν λιγότερο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από ψάρια στον οργανισμό τους κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης, είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, συγκριτικά με γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία γεννήσεων από τη Δανία, για την περίοδο 1999-2002. Από μία μεγάλη βάση δεδομένων, αναζήτησαν τις γυναίκες που κυοφορούσαν για πρώτη φορά ένα έμβρυο, εξαιρώντας όσες είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παθήσεις της κύησης που μπορεί να αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Salmon Fillet

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι 376 γυναίκες γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα κυοφορίας και τις συνέκριναν με 348 εγκύους που δεν γέννησαν πρόωρα. Όλες είχαν δώσει δείγματα αίματος κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Έτσι οι ερευνητές μέτρησαν τα λιπαρά οξέα, ειδικά τα EPA και DHA στο αίμα των εγκύων.

Τα EPA και DHA κυρίως εμπεριέχονται στα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά στον σολομό, τον τόνο, τη σαρδέλα, το σκουμπρί και τη ρέγκα. Εμπεριέχονται επίσης σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά, φυτικά έλαια και τροφές που έχουν υποστεί εμπλουτισμό, όπως ο χυμός φρούτων και συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βάσει των ποσοτήτων των λιπαρών οξέων στο αίμα τους, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν 10πλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα υψηλότερα.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν πως τα λιπαρά οξέα από τα ψάρια προλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, αλλά υποθέτουν ότι μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι γνωστή αιτία πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο EBioMedicine.

Διαβάστε επίσης:

Κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη: Αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού;

Ψάρια: Πόσο αυξάνουν τη συχνότητα του σεξ και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Σε ποια ποσότητα ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ