ΥΓΕΙΑ

Μετά από πόσο καιρό ξεπερνάμε το θάνατο ενός στενού φίλου;

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ξαφνική ή μη, είναι ένα τραυματικό γεγονός με συχνά σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας.

Μετά από πόσο καιρό ξεπερνάμε το θάνατο ενός στενού φίλου;

Παρά τις διαφορές στον τρόπο που βιώνει ο κάθε ένας την απώλεια ενός στενού φίλου, πρέπει να περάσει από τα διαφορετικά στάδια του πένθους και με τη βοήθεια των οικείων του συν τω χρόνω να καταφέρει να ανακάμψει.

Πόσος είναι όμως αυτός ο χρόνος; Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μεγαλύτερος απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος ενός στενού φίλου επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία κάποιου για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περίοδος πένθους διαρκεί περίπου 12 μήνες. Η νέα έρευνα έδειξε όμως ότι το τραύμα που προκαλείται από τον θάνατο ενός στενού φίλου διαρκεί τέσσερις φορές περισσότερο.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσαν στοιχεία για 26.515 Αυστραλούς, από τους οποίους 9.586 είχαν βιώσει την εμπειρία θανάτου τουλάχιστον ενός στενού φίλου τους.

Σύμφωνα με τον Δρα Wai-Man (Raymond) Liu, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πενθούν για την απώλεια στενού φίλου, έχουν επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, στη συναισθηματική σταθερότητα και την κοινωνική ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα εγείρουν προβληματισμούς για τη βοήθεια που λαμβάνουν οι άνθρωποι που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την απώλεια αγαπημένου φίλου.

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος χάνει σύντροφο, γονέα ή παιδί, βιώνει μια μακρά περίοδο πένθους. Ο θάνατος στενού φίλου όμως δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα από εργοδότες και γιατρούς, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν χωρίς υποστήριξη σε μια πολύ τραυματική περίοδο της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος αρρυθμίας μετά το θάνατο του συντρόφου

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Όταν οι ηλικιωμένοι «φεύγουν» μαζί…

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από λίγες μέρες