ΥΓΕΙΑ

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη (εικόνες)

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άνοια, το άσθμα, η κατάθλιψη και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη (εικόνες)

Τα τρία σημαντικότερα ωμέγα 3 λιπαρά είναι το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA), το εικοσιδυoεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA).

Τα δύο πρώτα προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες, ενώ το τρίτο υπάρχει μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Σε όσους έχουν ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι γιατροί συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και ωφελούν τον εγκέφαλο.

Μία κάψουλα παρέχει ένα γραμμάριο ιχθυελαίου και διαφορετικές δόσεις EPA και DHA.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ποσότητα ή υγιεινή πρόσληψη που μπορούν να καθορίσουν οι γιατροί, μελέτες υποδεικνύουν ωστόσο, ότι επαρκούν 0,25 γραμμάρια EPA και DHA. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 σημαντικά οφέλη του σολομού για την υγεία σας (εικόνες)

Ωμέγα-3 λιπαρά: 7 τροφές πιο πλούσιες από τα ψάρια (φωτο)

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;