ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η θαυματουργή τροφή για την καρδιά

Η σόγια μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, επιβεβαιώνει νέα επιστημονική έρευνα.

Αυτή είναι η θαυματουργή τροφή για την καρδιά

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ωστόσο, σκοπεύει να αποσύρει την σόγια από την λίστα των τροφών που ωφελούν την υγεία, με την επιστημονική κοινότητα να αποδοκιμάζει αυτή την απόφαση.

«Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η σόγια ωφελεί την υγεία της καρδιάς καθώς αποδεδειγμένα από το 1999, η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο Δαβίδ Τζένκινς, καθηγητής Διατροφής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Για να επιβεβαιώσει τα οφέλη της σόγιας, ο Τζένκινς και η ερευνητική του ομάδα, ανέλυσαν εκ νέου τα δεδομένα αρκετών μελετών που είχαν διεξαχθεί παλαιότερα και τα συνέκριναν με τα συμπεράσματα της δικής τους.

Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η σόγια, μειώνει τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Το συμπέρασμα αυτό επαληθεύτηκε και από 46 κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2017.

Η Υπηρεσία όμως διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός της σόγιας από την λίστα των υγιεινών τροφών, βασίζεται σε πρόσφατες μελέτες μικρότερου δείγματος.

sogia

Ο Τζον Σιεβενπάιπερ καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε σχετικά: «Όταν προκύπτουν νέα επιστημονικά συμπεράσματα, είναι επιβεβλημένη η αξιολόγηση παλιότερων μελετών, για να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των επιστημονικών ευρημάτων μέσα στο χρόνο. Πράγματι άλλαξαν τα δεδομένα που αφορούσαν την συμβολή των ιχθυελαίων στην υγεία. Στην περίπτωση της σόγιας ωστόσο δε άλλαξε τίποτα».

Ο Τζένκινς αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της νέας επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνουν ότι η σόγια πράγματι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν συνδυαστεί με άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εν λόγω απόφαση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων «είναι απογοητευτική», γιατί από την αρχή του 2019, η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης έχει αυξηθεί .

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εταιρείες γρήγορου φαγητού, προσαρμόζονται στην τάση της εποχής και έχουν εντάξει στο μενού τους vegan ή vegetarian επιλογές.

Οι Τζένκινς και Σιεβενπάιπερ δήλωσαν ότι η μελέτη τους έλαβε στήριξη από την κυβέρνηση, από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρείες που παράγουν ή και προωθούν σόγια και άλλες τροφές φυτικής προέλευσης.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Σόγια: Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή της

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για την καρδιά (pics)

Σόγια & καρκίνος του μαστού: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ