ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είναι το στοιχείο που το προκαλεί

Το φούσκωμα που προκαλεί η κατανάλωση ενός γεύματος, δεν οφείλεται πάντα στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είναι το στοιχείο που το προκαλεί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, η βασική αιτία φουσκώματος είναι το νάτριο.

Ο ερευνητής Νοέλ Μουέλερ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου, αναφέρει: «Μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου, υποχωρεί το φούσκωμα και ο μετεωρισμός, μετά τα γεύματα. Είναι μια συνήθεια που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες».

alati

Ο Μουέλερ και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα δεδομένα παλαιότερης κλινικής δοκιμής που διεξήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση νατρίου, επιδεινώνει το φούσκωμα τόσο όσο και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αν και δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο το νάτριο συντελεί στην επιδείνωση του φουσκώματος, ο Μουέλερ εικάζει ότι η κατανάλωση νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών, επιβραδύνει την πέψη και οδηγεί σε μετεωρισμό και φούσκωμα.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να μεταβάλει την σύσταση των βακτηρίων του εντέρου, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση του φουσκώματος, αναφέρει ο Μουέλερ ο οποίος τονίζει:

«Η επιλογή τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως είναι όσα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, ενδεχομένως να ανακουφίσουν από το φούσκωμα».

fouskoma 2

Τα ευρήματα της νέας μελέτης αναφέρουν ότι το 41% των ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες διαμαρτυρήθηκαν για αίσθημα φουσκώματος, με τους άνδρες να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο μπορεί να αυξήσει το φούσκωμα κατά 27%.

«Διαπιστώθηκε ότι και στα δύο διατροφικά μοντέλα, ελαττώνοντας το νάτριο, το φούσκωμα υποχωρεί» αναφέρει ο Μουέλερ.

Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου, μειώνει το φούσκωμα και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη και άβολη κατάσταση που ταλαιπωρεί το ένα τρίτο των Αμερικανών και το 90% όσων υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις πόσο αλάτι έχουν αυτά τα τρόφιμα; (pics)

Φούσκωμα: Οι ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Αέρια: Το πρόβλημα του μετεωρισμού δεν πρέπει να είναι ταμπού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ