ΥΓΕΙΑ

Μεταβολικό σύνδρομο και εφηβεία: Η συνήθεια στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο

Ο ύπνος εμπλέκεται στην εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου, σε κορίτσια που είναι στην εφηβεία, επισημαίνει νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».

Μεταβολικό σύνδρομο και εφηβεία: Η συνήθεια στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο

Η νέα έρευνα ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 800 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, των οποίων την πορεία της υγείας παρακολουθούσαν οι ερευνητές για 20 χρόνια.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Έλσι Ταβέρας και η ομάδα της μελέτησαν, το πως η ώρα του ύπνου τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα επηρεάζει την υγεία των κοριτσιών που είναι στη εφηβεία.

Η ίδια επισημαίνει, ότι οι τα κορίτσια που έχουν την συνήθεια να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί για να πάνε σχολείο, είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και περισσότερο σπλαχνικό λίπος, συγκριτικά με κορίτσια της ίδιας ηλικίας, τα οποία ακολουθούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

efiveia

Προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι, τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του.

«Πέρα όμως από τη σημασία της ποιότητας ή της διάρκειας του ύπνου στην υγεία, η ώρα του ύπνου ύπνου είναι ζωτικής σημασίας γιατί διαμορφώνει το πως λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι, τον μηχανισμό που ρυθμίζει τις λειτουργίες του οργανισμού», αναφέρει η Ταβέρας.

Αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πράγματι η ώρα του ύπνου ευθύνεται για το βάρος των κοριτσιών ο ειδικός ύπνου, Δρ Στίβεν Φείνστίλερ επιβεβαίωσε ότι, υπάρχει σχέση μεταξύ της ώρας του ύπνου και της εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

«Είναι γνωστό, πως όταν οι άνθρωποι δεν ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τείνουν να παίρνουν βάρος γιατί η συνήθεια αυτή επηρεάζει τη λειτουργία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη» είπε χαρακτηριστικά.

Το να τηρεί κανείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, είναι μια συνήθεια που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Οι ορμόνες που προκαλούν αύξηση βάρους & τι να κάνετε (video)

Υγεία καρδιάς: Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ