ΥΓΕΙΑ

Η άσκηση ωφελεί και την ακοή! – Δείτε πώς

Οι συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται ήχους, εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής, αναφέρουν ερευνητές.

Η άσκηση ωφελεί και την ακοή! – Δείτε πώς

Οι επιστήμονες στο Northwestern University, στις ΗΠΑ, παρακολούθησαν 495 φοιτητές που αθλούνταν και 493 ανθρώπους που δεν συμμετείχαν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα (ομάδα ελέγχου).

Μελέτησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, ενώ φορούσαν ακουστικά που μετέδιδαν ήχους ομιλίας. Οι αθλητές εστίαζαν στην ομιλία, αποκλείοντας το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη όταν προσπαθούν να ακούσουν έναν συμπαίκτη ή τον διαιτητή τους.

Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος του αθλητή ελαχιστοποιεί το θόρυβο του περιβάλλοντος προκεμένου να ακούσει την ανθρώπινη ομιλία.

Παράλληλα, η εντατική σωματική δραστηριότητα ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αυτό συνεπάγεται υγιές νευρικό σύστημα και καλύτερο χειρισμό τραυματισμών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Nina Kraus σημειώνει ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι τα αθλήματα μπορούν να ρυθμίσουν τον εγκέφαλο να κατανοεί καλύτερα το αισθητηριακό του περιβάλλον.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες με βάση τα αθλήματα σε ανθρώπους με δυσκολίες στην ακουστική επεξεργασία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Health.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια ακοής: Πιο επίκαιρο από ποτέ το πρόβλημα - Πώς θα προστατευτείτε (pics)

Δείτε αν και πόσο κινδυνεύει η ακοή σας, με τη νέα εφαρμογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πρόβλημα ακοής: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού