ΥΓΕΙΑ

Άσκηση: Το είδος που μειώνει την αρτηριακή πίεση και την ακαμψία των αρτηριών

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ακαμψία των αρτηριών.

Άσκηση: Το είδος που μειώνει την αρτηριακή πίεση και την ακαμψία των αρτηριών

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγυσία, τη βελτίωση της στάσης του σώματος και τον έλεγχο της αναπνοής.

Πρόκειται φυσικά για τις ασκήσεις πιλάτες.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 28 παχύσαρκες γυναίκες, ηλικίας 19 έως 27 ετών, με υψηλή αρτηριακή πίεση («υπέρταση»). Οι συμμετέχουσες δεν κάπνιζαν, δεν έπασχαν από χρόνια νοσήματα και ασκούνταν για λιγότερο από 90 λεπτά την εβδομάδα.

Οι μισές από αυτές ακολούθησαν ένα πρόγραμμα συνεδριών πιλάτες διάρκειας 12 εβδομάδων υπό την επίβλεψη εκπαιδευτή. Οι υπόλοιπες 14 γυναίκες αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και δεν ασκούνταν.

Οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα άσκησης έκαναν τρεις ωριαίες συνεδρίες πιλάτες την εβδομάδα. Τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίας έκαναν ζέσταμα και εκτάσεις, τα 40 λεπτά έκαναν ασκήσεις πιλάτες και τα 10 τελευταία αποθεραπεία.

Η ένταση των ασκήσεων αυξανόταν σταδιακά στη διάρκεια των 12 εβδομάδων.

Μέχρι το τέλος της περιόδου εκπαίδευσης, η ομάδα του πιλάτες είχε σημαντικά μειωμένη αρτηριακή ακαμψία και αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής (αορτικής) πίεσης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της σύμφωνα με τον συγγραφέα της Alexei Wong, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα υγείας και ανθρώπινων επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Marymount, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ..

«Υποθέσαμε ότι το πιλάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης σε νεαρές παχύσαρκες γυναίκες. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι αυτό το είδος άσκησης ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την αρτηριακή ακαμψία και το σωματικό λίπος σε νεαρές παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση», γράφουν οι ερευνητές.

«Επειδή η προσήλωση στην παραδοσιακή άσκηση (αερόβια και άσκηση με αντιστάσεις) είναι δύσκολη στους παχύσαρκους ανθρώπους, οι ασκήσεις πιλάτες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές εναλλακτικές ασκήσεις για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων στους νεαρούς παχύσαρκους» αναφέρουν.

Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους ανθρώπους αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία της καρδιάς, αλλά οι παχύσαρκες γυναίκες τείνουν να μην ακολουθούν τα κλασικά προγράμματα προπόνησης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που σώζει τις αρτηρίες!

Οι 6 απλοί τύποι άσκησης που εγγυώνται την απώλεια βάρους (εικόνες)

Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση