ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες το άτομο να εμφανίσει μελλοντικά παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι μια διατροφή μειωμένων θερμίδων σε συνδυασμό με τη λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει την περίμετρο της μέσης, τον ΔΜΣ, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παρουσία E.coli στο έντερο των παιδιών με παχυσαρκία.

Ειδικότερα, μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων συνοδευόμενη από συμπληρώματα προβιοτικών Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη μείωση του βάρους και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, συγκριτικά με μια απλή δίαιτα.

Τα Bifidobacteria αποτελούν μια ομάδα βακτηρίων που διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο και συντελούν στην πρόληψη μόλυνσης από άλλα βακτήρια, όπως το E.coli, και στην πέψη υδατανθράκων και φυτικών ινών μέσω της απελευθέρωσης λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου σχετίζονται άμεσα με την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο της πείνας. Η μειωμένη συγκέντρωσή τους επηρεάζει την πέψη και την κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα περισσότερη όρεξη για φαγητό.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Piemonte Orientale της Ιταλίας με επικεφαλής τη Δρα Flavia Prodam, συμμετείχαν 100 παχύσαρκοι νέοι και παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, που ακολούθησαν έπειτα από τυχαίο διαχωρισμό σε ομάδες, μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επί οκτώ εβδομάδες, με συμπληρώματα Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632 για τη μία ομάδα και ένα εικονικό φάρμακο για την άλλη.

Παράλληλα, υποβάλλονταν σε κλινικές και βιοχημικές εξετάσεις αλλά και καλλιέργεια κοπράνων, προκειμένου να υπολογιστεί η επίδραση των συμπληρωμάτων προβιοτικών στην αύξηση του βάρους, στο εντερικό μικροβίωμα και στον μεταβολισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα των προβιοτικών πέτυχαν μείωση της περιφέρειας της μέσης, του ΔΜΣ, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παρουσίας E.coli στο έντερο.

Η μελέτη προτείνει ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου και να δράσουν ευεργετικά στον μεταβολισμό, βοηθώντας τα παχύσαρκα παιδιά ή τους εφήβους που ακολουθούν ειδική διατροφή να χάσουν βάρος. 

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά: 8 λόγοι που κάνουν καλό στην υγεία

Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Προβιοτικά: Τα οφέλη τους για την υγεία εκτός από την ενίσχυση του πεπτικού (εικόνες)

BEST OF NETWORK

Αποκλειστικό: «Κορονοπάρτι» στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικους: Τα «σεξουαλικά αρπακτικά» σαρώνουν το διαδίκτυο στην καραντίνα

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα της Δικαιοσύνης - Ηθοποιός τον κατηγορεί για βιασμό

Κορονοϊός: Πότε προβλέπεται το πρώτο «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα, πότε θα υπάρχει ανοσία της αγέλης

Ερντογάν: Αποκαλυπτικό βίντεο με «βασανιστήρια» - Εκβιασμοί, φυλακίσεις και… απόσπασμα

Θέμης Αδαμαντίδης: Αυτός είναι ο τραγουδιστής που συνελήφθη σε παράνομο καζίνο στην Κυψέλη

Συνελήφθη γνωστός εφοπλιστής στην Κηφισιά

Survivor Spoiler 1/3: «Τρίζει η καρέκλα του πρίγκιπα James» (video)

Φρίκη: Κόκορας σκότωσε το αφεντικό του σε κοκορομαχία

Survivor spoiler: «Βόμβα» στην κόκκινη ομάδα - Έρχεται οικειοθελής αποχώρηση;