ΥΓΕΙΑ

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της αναπαραγωγικής ηλικίας

Οι γυναίκες με μεγαλύτερη διάρκεια αναπαραγωγικής περιόδου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε μεγάλη ηλικία, συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν γόνιμες για μικρότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της αναπαραγωγικής ηλικίας

«Τα ευρήματά μας πιθανώς εξηγούν γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ από τους άνδρες μετά την ηλικία των 85 ετών, ενώ στηρίζουν την υπόθεση ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες», λέει η Jenna Najar, ιατρός στο AgeCap, το Κέντρο Γήρανσης και Υγείας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.364 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν την περίοδο 1968-2012. Η «περίοδος αναπαραγωγής» καλύπτει τα χρόνια μεταξύ της εμμηναρχής (έναρξη της εμμηνόρροιας) και της εμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή σταματά η περίοδος της γυναίκας.

Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν με συντομότερη περίοδο αναπαραγωγής (32,6 έτη ή λιγότερο), το 16% (53 από τις 333 γυναίκες) εμφάνισαν άνοια.

Στην ομάδα των γυναικών που ήταν γόνιμες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (38 έτη ή περισσότερο), το 24% (88 από τις 364) εμφάνισαν άνοια. Έτσι, η διαφορά ήταν 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος για άνοια και Αλτσχάιμερ αυξάνεται προοδευτικά για κάθε επιπλέον χρόνο που η γυναίκα παραμένει γόνιμη.

Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη για εκείνες με έναρξη άνοιας μετά την ηλικία των 85 ετών και το αποτέλεσμα συσχετίστηκε περισσότερο με την ηλικία εμμηνόπαυσης.

Τα ευρήματα ίσχυαν και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ο ΔΜΣ, το κάπνισμα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παράγοντες που δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν η ηλικία της πρώτης περιόδου, ο αριθμός κυήσεων, η διάρκεια θηλασμού, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η από στόματος λήψη αντισυλληπτικών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia.

Πηγή: Science Daily

Διαβάστε επίσης:

Αναπαραγωγική ηλικία γυναικών: Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τη μνήμη των γυναικών

Αλτσχάιμερ: Αλλαγές στη συμπεριφορά που προμηνύουν κίνδυνο (εικόνες)