ΥΓΕΙΑ

Neurology: Οι τροφές που δυναμώνουν τον εγκέφαλο

Η κατανάλωση μούρων και τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής έκπτωσης καθώς γερνάμε, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Neurology: Οι τροφές που δυναμώνουν τον εγκέφαλο

Μελέτη σε πάνω από 900 ενήλικες, διαπίστωσε ότι τροφές σαν αυτές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, είχαν σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Οι φλαβονόλες βρίσκονται στα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, επιβράδυναν τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης κατά περίπου 32%, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν τροφές με φλαβονόλες, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Thomas Holland από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

«Οι φλαβονόλες είναι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές. Οι τροφές που περιέχουν φλαβονόλες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη στoν εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, τα αγγεία, τα νεφρά, το συκώτι κλπ.» λέει ο Holland.

Διευκρινίζει επίσης ότι οι φλαβονόλες δεν πρέπει να λαμβάνονται από συμπληρώματα, αλλά από τις τροφές.

«Θα λάβετε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα», είπε.

Η ομάδα του Holland συνέλεξε δεδομένα για 961 ενήλικες, μέσης ηλικίας 81 ετών, που δεν είχαν άνοια. Η μελέτη διήρκεσε επτά χρόνια και οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν κάθε χρόνο ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους, ενώ υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης και γνώσεων. Τα τεστ περιελάμβαναν την ανάκληση λέξεων και αριθμών και την τοποθέτησή τους στη σωστή σειρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες φλαβονόλες, περίπου 15 mg την ημέρα (που ισοδυναμεί με περίπου 1 φλιτζάνι σκούρα φυλλώδη πράσινα), είχαν πιο αργή εξασθένηση της μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες, περίπου 5 mg την ημέρα. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα.

Οι τροφές που συνέβαλαν περισσότερο στην επιβράδυνση της διανοητικής έκπτωσης ήταν το κέιλ, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μήλα, το τσάι, το κρασί, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, το ελαιόλαδο και η σάλτσα ντομάτας.

Τα φλαβονοειδή είναι μια οικογένεια 5.000 και πλέον ενώσεων που περιέχονται στα φυτά. Οι φλαβονόλες αποτελούν υποομάδα αυτής της οικογένειας.

Τα φυτοχημικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πολλές βιολογικές διεργασίες, π.χ. μειώνουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν και αναπλάθουν τα κύτταρα και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

«Η έρευνα δείχνει ότι η στροφή στην κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με περισσότερη υγεία», τονίζουν οι ερευνητές.

Οι φλαβονόλες από μόνες τους δεν αρκούν για να αποτρέψετε την γνωστική έκπτωση. Ο καλύτερος δρόμος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, είπε, περιλαμβάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, σωματική δραστηριότητα και άσκηση του μυαλού, προκαλώντας τον εαυτό σας να μαθαίνει κάθε μέρα και κάτι καινούριο.

Ο ύπνος και η μείωση του στρες έχουν επίσης ευεργετική επίδραση στην υγεία, είπε ο Holland.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ