ΥΓΕΙΑ

Πόσα βήματα καθημερινά αποτρέπουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνει κάποιος καθημερινά για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και από κάθε άλλη αιτία και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του, βρήκαν οι επιστήμονες.

Πόσα βήματα καθημερινά αποτρέπουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Επιστήμονες δείχνουν για πρώτη φορά με έγκυρο τρόπο τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων που συμβάλλουν σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας εντόπισε για πρώτη φορά τον ιδανικό αριθμό βημάτων, ο οποίος μπορεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα καθημερινά, αριθμός χωρίς κάποια επιστημονική βάση.

Νέα διεθνής μελέτη παρέχει τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τον αριθμό των βημάτων που χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά για να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες: ο αριθμός είναι τα 8.000 βήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 6,4 χιλιόμετρα την ημέρα.

Ο ρυθμός βάδισης προσφέρει πρόσθετα οφέλη, καθώς φάνηκε ότι είναι καλύτερο κάποιος να περπατά με γρήγορο ρυθμό παρά με αργό.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα 7.000 βήματα ημερησίως φάνηκε να αποτελούν τον ιδανικό αριθμό για τη μείωσή του.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ολλανδία (Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud), την Ισπανία (Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και της Castilla – La Mancha) και τις ΗΠΑ (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβας).

Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετα-ανάλυση των δεδομένων 12 διεθνών μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 110.00 εθελοντές.

Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά άλλων πρόσφατων μελετών που έχουν δείξει ότι δεν χρειάζονται 10.000 βήματα για να παραμένει κάποιος υγιής.

«Αυτό που κάνει τη μελέτη μας διαφορετική είναι ότι για πρώτη φορά θέτουμε σαφείς στόχους αριθμού βημάτων» λέει η Εσμέ Μπακέρ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.

«Στη μελέτη αυτή δείξαμε ότι μπορούν να υπάρξουν μετρήσιμα οφέλη με μικρές αυξήσεις στον ημερήσιο αριθμό βημάτων και ότι για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, κάθε 500 επιπλέον βήματα ημερησίως βελτιώνουν την υγεία. Αυτά είναι καλά νέα καθώς δεν μπορούν όλοι να κάνουν 8.000 βήματα την ημέρα, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Μπορούν δηλαδή να θέτουν μικρούς εφικτούς στόχους και σταδιακά να αυξάνουν τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Φρανσίσκο Ορτέγκα, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλημάτων στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Η μελέτη δεν κατέγραψε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, διαπίστωσε ωστόσο, ότι όσο πιο γρήγορα περπατά κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας, ασχέτως του συνολικού αριθμού ημερήσιων βημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο πολλά βήματα κάνει κάποιος, τόσο το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αν και οι διαφορές στη μείωση του κινδύνου μετά τα 8.000 βήματα είναι μικρές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.