ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά αν μια γυναίκα έχει αυτά τα δύο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή δυσμηνόρροια (επώδυνες περίοδοι) διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές μελέτες.

Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά αν μια γυναίκα έχει αυτά τα δύο
Bigstock

Οι μελέτες που αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ των δύο κοινών καταστάσεων αναπαραγωγικής υγείας και των καρδιαγγειακών παθήσεων θα παρουσιαστούν στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αυτόν τον μήνα.

  • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες παράγουν υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών φύλου) που κατά κανόνα εμφανίζονται σε μικρές ποσότητες στις γυναίκες.
  • Η δυσμηνόρροια είναι ένα πρόβλημα του εμμηνορροϊκού κύκλου που προκαλεί έντονες και συχνές κράμπες και αυξημένο πόνο κατά την έμμηνο ρύση.

1η έρευνα: Καρδιά και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η πρώτη μελέτη αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ PCOS και κινδύνου καρδιακής νόσου. Εξέτασε τα δεδομένα περίπου 170.000 κοριτσιών στις ΗΠΑ μεταξύ 13 και 17 ετών. Διαπιστώθηκε ότι:

  • τα κορίτσια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διέτρεχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν την πάθηση
  • ο επιπολασμός της υπέρτασης ήταν 18,6% μεταξύ αυτών με PCOS, ενώ ήταν 6,9% μεταξύ αυτών που δεν είχαν το σύνδρομο

“Αν και προκύπτουν δεδομένα για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών σε όλη τη διάρκεια της ζωής, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία ειδικά μεταξύ των εφήβων κοριτσιών”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sherry Zhang, από το Kaiser Permanente Oakland Medical Center στο Όκλαντ.

“Η μελέτη σε έφηβες κοπέλες μας επέτρεψε να εντοπίσουμε καλύτερα πιθανές καρδιομεταβολικές επιπλοκές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών που μπορεί να αναπτυχθούν σε νεαρή ηλικία με την ελπίδα μείωσης του μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης και της τροποποίησης του τρόπου ζωής σε έφηβες αυξημένου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, για την πρόληψη της ανάπτυξης υπέρτασης”, πρόσθεσε η ίδια.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς καθώς αξιολόγησε την αρτηριακή πίεση με βάση μία μόνο μέτρηση και δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο επίμονης υπέρτασης.

2η έρευνα: Δυσμηνόρροια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Για την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ δυσμηνόρροιας και καρδιακής νόσου, αξιολογήθηκαν 5.000 γυναίκες κάτω των 50 ετών. Από αυτές, περίπου 30.000 διαγνώστηκαν με δυσμηνόρροια.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με δυσμηνόρροια είχαν:

  • διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιακή νόσο (που προκαλείται από στένωση των αρτηριών) και
  • τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πόνο στο στήθος ή στηθάγχη

“Η μελέτη της δυσμηνόρροιας είναι σημαντική δεδομένου ότι η πάθηση αποτελεί το πιο διαδεδομένο πρόβλημα της εμμήνου ρύσεως. Συνδέεται με αυξημένο στρες και διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Επίσης, σχετίζεται με την αύξηση ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η φλεγμονή και το στρες συνδέονται επίσης με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, με το άγχος να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις καρδιακές παθήσεις στις νεαρές γυναίκες”, δήλωσε η δρ. Eugenia Alleva, επικεφαλής συγγραφέας της δεύτερης μελέτης.

Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα μόνο για ένα χρονικό σημείο, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει κάποια χρονολογική σχέση μεταξύ της δυσμηνόρροιας και της καρδιακής νόσου.