ΥΓΕΙΑ

Πού οφείλεται ο πόνος στη μέση; Η ανακάλυψη που ανοίγει δρόμο σε νέες θεραπείες

Σινάνη Αικατερίνη

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι επιρρεπείς στον πόνο στη μέση εξαιτίας συγκεκριμένων κυττάρων που περιέχονται στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πού οφείλεται ο πόνος στη μέση; Η ανακάλυψη που ανοίγει δρόμο σε νέες θεραπείες

Η έρευνα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αναπτύσσουν πόνο στη μέση ορισμένοι άνθρωποι λόγω εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι περιέχουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών μεταξύ των μικρών οστών των σπονδύλων.

«Εντοπίσαμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα κύτταρα που θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την κατανόηση του πόνου στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dmitriy Sheyn, ερευνητής στο Board of Governors Regenerative Medicine Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.

«Το να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργούν αυτά τα κύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενδεχόμενη ανακάλυψη νέων θεραπευτικών επιλογών», πρόσθεσε ο Sheyn.

Περίπου το 40% των ενηλίκων βιώνει πόνο στη μέση λόγω εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές για ποιο λόγο οι δίσκοι προκαλούν πόνο.

Το ζελέ στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης έχει την τάση να ξηραίνεται και να εκφυλίζεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά αυτό δεν προκαλεί αυτόματα πόνο στην μέση, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Οφείλεται στο γεγονός ότι τα εσωτερικά στρώματα των δίσκων που μοιάζουν με ζελέ δεν περιέχουν νευρικές απολήξεις. Κάποιες φορές όμως, όταν οι δίσκοι εκφυλίζονται, νευρικές απολήξεις από τους γύρω ιστούς εισβάλλουν στο δίσκο και πιστεύουμε ότι αυτό προκαλεί πόνο».

Οι ερευνητές συνέκριναν αρχικά μεσοσπονδύλιους δίσκους ασθενών με πόνο στη μέση με υγιείς δίσκους από άτομα χωρίς πόνο.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν πόνο στη μέση, είχαν δίσκους που περιείχαν μεγαλύτερο αριθμό ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων που μπορεί να σχετίζεται με τον πόνο τους.

Στη συνέχεια υπέβαλαν τα υγιή κύτταρα του δίσκου σε συνθήκες που παρέπεμπαν στον εκφυλισμό του δίσκου -φλεγμονή, οξύτητα, ένταση, συμπίεση- και διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα μπορούσαν πράγματι να μετατραπούν στον τύπο που σχετίζεται με τον πόνο.

Σε ένα τελικό εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές τοποθέτησαν κύτταρα του νωτιαίου δίσκου που σχετίζονται με τον πόνο δίπλα σε νευρώνες που είχαν δημιουργήσει από βλαστοκύτταρα και σηματοδοτούν τον πόνο.

Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες που σηματοδοτούν τον πόνο άρχισαν να αναπτύσσουν νευρικές ίνες προς τα κύτταρα που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση. Αυτές οι ίνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση σημάτων πόνου από τους σπονδυλικούς δίσκους στον εγκέφαλο.

Οι νευρώνες που σηματοδοτούσαν τον πόνο, δεν έκαναν ωστόσο καμία προσπάθεια να αναπτύξουν αυτές τις νευρικές ίνες όταν τοποθετούνταν δίπλα σε υγιή κύτταρα του νωτιαίου δίσκου.

«Δεν ξέρουμε αν τα κύτταρα που σχετίζονται με τον πόνο προσέλκυαν την εισβολή των νευρώνων ή τα υγιή κύτταρα την απωθούσαν, αλλά υπήρχε σίγουρα μια διαφορά μεταξύ των υγιών και των κυττάρων που σχετίζονται με τον πόνο», δήλωσε ο Sheyn.

Τα ευρήματα ανοίγουν δρόμους σε νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα του δίσκου που σχετίζονται με τον πόνο σε υγιή κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η προσθήκη υγιών κυττάρων στους επώδυνους δίσκους θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, εάν τα υγιή κύτταρα είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τα κύτταρα που σχετίζονται με τον πόνο.

«Η αποκάλυψη των κυττάρων-κλειδιών που κρύβονται πίσω από τον πόνο που σχετίζεται με τον δίσκο, σηματοδοτεί ένα καίριο βήμα στην αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση του πόνου στη μέση», δήλωσε ο Δρ. Mark Vrahas, πρόεδρος της Ορθοπεδικής του Cedars-Sinai.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τις πόρτες για στοχευμένες θεραπείες που μπορεί να φέρουν επανάσταση στις ορθοπεδικές θεραπείες, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.