ΥΓΕΙΑ

Τα 7 μέτρα πρόληψης για να αποφύγετε το έμφραγμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Το δυσάρεστο και συνάμα ελπιδοφόρο είναι πως η καρδιακή νόσος είναι εύκολο να προληφθεί.

Τα 7 μέτρα πρόληψης για να αποφύγετε το έμφραγμα
Bigstock

Τα βήματα για πιο υγιή καρδιά είναι απλά, αλλά οι περισσότεροι δεν τα κάνουν ή απλά δεν τα γνωρίζουν καν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις μπορούν να μειώσουν έως και 80% την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου λαμβάνοντας 7 απλά προληπτικά μέτρα.

Και αυτά τα μέτρα δεν μειώνουν απλώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όσοι κάνουν αυτά τα 7 βήματα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στο μισό, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 33% και έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την άνοια.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς τα ονομάζει “Life's Simple 7”. Είναι τα 7 απλά μέτρα που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας:

1. Να είστε σωματικά δραστήριοι

  • 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

2. Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

  • Υπάρχουν πολλοί ορισμοί εδώ, αλλά γενικά, αυτό σημαίνει μια διατροφή εστιασμένη στα φυτά, που αποφεύγει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, τα επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το λευκό αλεύρι) και τα συντηρητικά.

3. Μην καπνίζετε

  • Εάν καπνίζετε, υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές και φάρμακα που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος.

4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

  • Αν και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 25 Kg/m2 χρησιμοποιείται σε πολλές σχετικές μελέτες, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί πολύ έμπιστο μέτρο ανθυγιεινού βάρους.
  • Πιθανώς ένα καλύτερο μέτρο για το ανθυγιεινό βάρος είναι η περίμετρος της μέσης, ιδιαίτερα εάν είναι μεγαλύτερη από 100 cm για έναν άνδρα ή 90 cm για μια γυναίκα.

5. Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση σε ένα υγιές εύρος

  • Αυτό, ιδεατά, σημαίνει λιγότερο από 120/80 mm Hg (δηλαδή αυτό που λέμε “12 η μεγάλη και 8 η μικρή πίεση”)

6. Διατηρήστε σε υγιές εύρος την χοληστερόλη

  • Στοχεύστε σε μη-HDL χοληστερόλη < 100 mg/dL (και ακόμη χαμηλότερη για όσους έχουν ήδη καρδιακή νόσο)

7. Διατηρήστε το σάκχαρο αίματος σε υγιές επίπεδο

  • Σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dL. (ή αιμοσφαιρίνη A1c < 5,7%)

Αυτοί οι 7 απλοί κανόνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Εκείνοι που ακολουθούν τουλάχιστον τα περισσότερα από τα βήματα τα καταφέρνουν εξαιρετικά καλά. Όσοι τα αγνοούν, είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να υποστούν κάποιο καρδιακό συμβάν.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή ανησυχείτε για τον σχετικό κίνδυνο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ΕΣΕΙΣ οι ίδιοι μπορείτε να επηρεάσετε την μοίρα σας. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Και δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι. Απλά με κάθε πρόσθετο μέτρο υγείας που πετυχαίνετε από αυτά τα 7, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο και βελτιώνετε την ποιότητα της ζωής σας.

Πηγή: webmd.com