ΥΓΕΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: Τι να κάνετε όταν ξεφλουδίζει το δέρμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ξεφλούδισμα είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα: Τι να κάνετε όταν ξεφλουδίζει το δέρμα
Bigstock

Ένα ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό κοκκινίζει και πρήζεται, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται. Καθώς το πρήξιμο αρχίζει να μειώνεται (περίπου 3 ημέρες μετά το αρχικό κάψιμο), το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (που αποτελείται από νεκρά κύτταρα) δεν συρρικνώνεται μαζί με το υγιές δέρμα. Αντίθετα, τελικά ξεφλουδίζει.

Το ξεφλούδισμα είναι μια μορφή ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος. Νέες, φρέσκες στιβάδες δέρματος αναπτύσσονται από κάτω και το εξωτερικό στρώμα που ξεφλουδίζει. Όσο χειρότερο είναι το έγκαυμα, τόσο χειρότερη είναι η ζημιά που βλέπετε. Τα βαθύτερα εγκαύματα σημαίνουν ότι περισσότερα στρώματα δέρματος μπορεί να ξεφλουδίσουν", λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Kassouf.

Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος που ξεφλουδίζει

Επομένως, εάν -μετά από ηλιακό έγκαυμα- το δέρμα σας ξεφλουδίζει, σημαίνει ότι επουλώνεται. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το έγκαυμα.

Ενώ το δέρμα σας ξεφλουδίζει:

  • Αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος: Φορέστε απαλά υφάσματα και “ταμπονάρετε” απαλά το δέρμα σας με την πετσέτα μετά το μπάνιο, αντί να το τρίβετε. Το νεότερο δέρμα κάτω από το στρώμα απολέπισης είναι ευαίσθητο.
  • Μην κάνετε απολέπιση: Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα, τα περισσότερα προϊόντα απολέπισης είναι πολύ τραχιά και μπορούν να βλάψουν το δέρμα που αναρρώνει από το ηλιακό έγκαυμα.
  • Διατηρήστε το δέρμα ενυδατωμένο: Κάντε δροσερά μπάνια ή ντους, αποφύγετε τα στεγνωτικά σαπούνια και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα καθημερινά για να μην στεγνώσει το δέρμα σας.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο: Το νέο δέρμα που αναδύεται όταν κάνετε ξεφλούδισμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μείνετε μακριά από τον ήλιο εάν είναι δυνατόν ή κρατήστε το δέρμα σας καλυμμένο. Φοράτε αντηλιακό καθημερινά!
  • Πάρτε αντιφλεγμονώδη χωρίς ιατρική συνταγή: Πέρα από τον περιορισμό πιθανής φλεγμονής, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον πόνο στο σημείο του ξεφλουδίσματος.

Πώς να σταματήσετε το ξεφλούδισμα αφότου έχει ξεκινήσει

Δεν υπάρχει κάποια δοκιμασμένη και σίγουρη μέθοδος για να σταματήσετε το ξεφλούδισμα μετά την έναρξή του. Αλλά η ενυδάτωση, ειδικά με αλόη βέρα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

“Η ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει να γίνει το ξεφλούδισμα λιγότερο αισθητό. Ως μπόνους, η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, έστω και απαλά, μπορεί να βοηθήσει το νεκρό δέρμα να πέσει πιο γρήγορα”, λέει η δρ. Kassouf.

Είναι κακό να ξεφλουδίζεις ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το ξεφλούδισμα ενός ηλιακού εγκαύματος (όπως και τα σπυράκια) είναι δελεαστικό, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, λέει η δρ. Kassouf:

“Το ανώτερο στρώμα του δέρματος, παρόλο που είναι νεκρό, προστατεύει τα νέα κύτταρα του δέρματος κάτω από αυτό. Αν αρχίσετε να ξεφλουδίζετε το δέρμα πριν είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, μπορεί να εκθέσετε αυτά τα νέα κύτταρα προτού να είναι αρκετά ώριμα και ανθεκτικά στονς ήλιο και το περιβάλλον”.

Μπορεί, επίσης, να αποκολλήσετε και νέα κύτταρα μαζί με το νεκρό δέρμα, αφήνοντας τον εαυτό σας έκθετο σε κίνδυνο μόλυνσης. Τα σημάδια ότι μπορεί να έχει μολυνθεί το δέρμα σας περιλαμβάνουν:

  • σχηματισμός κρούστας στην επιφάνεια του δέρματος
  • αυξημένο οίδημα και ευαισθησία
  • πύον ή υγρό που διαρρέει από το δέρμα

“Είναι καλύτερο να αφήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί μόνο του. Αντιμετωπίστε το απαλά και μην πιέζετε το νεκρό δέρμα να ξεκολλήσει πολύ σύντομα”, καταλήγει η δρ. Kassouf.

Πηγή: clevelandclinic.org