ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Νυχτερινή εφίδρωση

Είμαι 59 ετών και το βράδυ ιδρώνω υπερβολικά στον ύπνο μου. Μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση ή δείχνει κάτι άλλο;

Οι χωρίς προφανή αιτία νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σοβαρές εξάψεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και που μπορεί να σας κάνουν να "μουσκέψετε" τα ρούχα και τα σεντόνια σας με ιδρώτα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης. Για να εντοπίσει την αιτία που αφορά εσάς προσωπικά, ο γιατρός σας πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να σας ζητήσει να κάνετε αρκετές εξετάσεις.

Η εμμηνόπασυη είναι μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση.

Άλλες καταστάσεις που προκαλούν εφίδρωση είναι:

Ιδιοπαθής υπεριδρωσία

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει υποερβολική πσοότητα ιδρώτα χωρίς καμία αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.

Λοιμώξεις

Η φυματίωση είναι μια λοίμωξη που συνδέεται συνήθως με νυχτερινές εφιδρώσεις. Αλλά και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά), που μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα της μόλυνσης από τον ιό HIV.

Καρκίνος

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από ένα μη-διαγνωσμένο καρκίνο έχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και υψηλό πυρετό.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ποσοστό από 8% έως 22% των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν κάποιο φάρμακο που παίρνετε σας προκαλεί εφίδρωση.

Υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη ή χάπια για τον διαβήτη μπορεί να έχουν υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που συνοδεύεται από εφίδρωση.

Ορμονικές διαταραχές

Η εφίδρωση και η έξαψη μπορεί να συνδέεται με διάφορες διαταραχές ορμονών, συμπεριλαμβανομένης του φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.