ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τεστ: Ξέρετε τα σημεία - κλειδιά της ευεξίας;

Γνωρίζετε πόσα ποτήριανερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα ή τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό σας: Αννομίζετε ότι ξέρετε τις απαντήσεις, είστε σε καλό δρόμο, αλλά είστε σίγουροιότι η άποψή σας συμπίπτει με την επιστημονική άποψη;
Τεστ: Ξέρετε τα σημεία - κλειδιά της ευεξίας;

Γνωρίζετε πόσα ποτήριανερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα ή τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό σας: Αννομίζετε ότι ξέρετε τις απαντήσεις, είστε σε καλό δρόμο, αλλά είστε σίγουροιότι η άποψή σας συμπίπτει με την επιστημονική άποψη;

Απαντήστε με ειλικρίνεια στοτεστ που έχει επιμεληθεί η Βάσια Μανίκα,Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ZumbaR instructor , και δείτε πόσο fit είστε.

1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάμαι;

o 6

o 7

o 8

o 9

o 10

Σωστή απάντηση: 7, 8, 9

Ένας υγιής οργανισμόςείναι θεμιτό να αναπαύεται 7-9 ώρες την ημέρα ενώ σημαντικό είναι οι ώρες αυτέςνα καλύπτουν το διάστημα 11μμ με 4πμ. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες ορμόνεςεκκρίνονται και δρουν βάσει και του λεγόμενου κυρκάδιου ρυθμού που έχει να κάνειμε τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Καλύπτοντας τις απαραίτητες ώρες ύπνου,φροντίζετε και για την υγεία και για την ομορφιά σας! Επιπλέον, γνωρίζατε ότιάτομα που κοιμούνται λιγότερες ή περισσότερες από αυτές τις ώρες είναι πιθανόνα έχουν παραπάνω κιλά;

2. Ποιο γεύμα της ημέρας δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ;

o Πρωινό

o Μεσημεριανό

o Βραδινό

o Ενδιάμεσα γεύματα

Σωστή απάντηση: ΠΡΩΙΝΟ

Ο οργανισμός μαςλειτουργεί σαν μια μηχανή υψηλών ταχυτήτων. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μηχανέςχρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν. Προερχόμενοι, λοιπόν, από μια πολύωρηνηστεία λόγω του βραδινού ύπνου, ο οργανισμός μας χρειάζεται τα «καύσιμα» τουπρωινού γεύματος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσειςτης ημέρας μας. Αναρίθμητες μελέτες έχουν αναδείξει τη σπουδαιότητα του πρωινούστην πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη διατήρηση τηςκαλής υγείας, της μνήμης και της συγκέντρωσης και σε πολλά άλλα.

3. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνειστο μεγαλύτερο μέρος του τρόφιμα από την ομάδα:

o Γαλακτοκομικών

o Αμύλου

o Φρούτων

o Όλα τα παραπάνω

Σωστή απάντηση: ΑΜΥΛΟΥ

Οι υδατάνθρακες είναιαυτοί που μας δίνουν ενέργεια (μέσω της γλυκόζης) και θα πρέπει να αντιστοιχούνσε ποσοστό πάνω από 50% της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Προτιμούμετρόφιμα ολικής άλεσης στο πρωινό μας, όπως ψωμί, φρυγανιές και δημητριακάπρωινού, για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τον καλύτεροέλεγχο τους βάρους μας. Φυσικά, ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει ναπεριλαμβάνει τρόφιμα και από τις τρεις ομάδες (γαλακτοκομικών, αμύλου καιφρούτων).

4. Πόσα ποτήρια νερό θα πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

o 6-8 ποτήρια

o 8-10 ποτήρια

o Όσα χρειάζονται όταν διψάμε

o Εξαρτάται από τον οργανισμό

Σωστή απάντηση: Εξαρτάταιαπό τον οργανισμό

Είναι μύθος το γεγονόςότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια ημερησίως. Επίσης, η δίψα δεν είναι πάντα οκαλύτερος δείκτης αφυδάτωσης, διότι εμφανίζεται όταν είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.Οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε υγρά είναι διαφορετικές και εξαρτώνται απόπολλούς παράγοντες. Άλλωστε, δεν προσλαμβάνουμε νερό μόνο από τα ροφήματα, αλλάένα 20% το προσλαμβάνουμε και από τα τρόφιμα.

5. Πόσο τακτικά πρέπει να τρώω;

o Κάθε 2 ώρες

o κάθε 3 ώρες

o κάθε 4 ώρες

Σωστή απάντηση: κάθε 3ώρες

Ο λόγος που οιδιαιτολόγοι συστήνουν πολύ συχνά τακτικά γεύματα είναι για να υπάρχει διαρκήςτροφοδότηση του οργανισμού με ενέργεια και δη, γλυκόζη που προέρχεται απόαμυλούχες τροφές. Η γλυκόζη είναι η βασική τροφή του εγκεφάλου και ο οργανισμόςκάνει συνήθως 2 ώρες για την αξιοποίησή του. Αυτό είναι που καθορίζει και τοχρόνο για τα λεγόμενα ενδιάμεσα γεύματα. Ένα καλό σνακ μπορεί να καταναλωθείανάλογα με τα υπόλοιπα γεύματα που κάνει κάποιος και θα μπορούσε ναπεριλαμβάνει μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, κριτσίνια με τυρί, 1 τόστ κ.α.

6. Ποιο είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό στη διατήρησηενός υγιούς σκελετού;

o Ασβέστιο

o Βιταμίνη D

o Μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο κ.ά.)

o Όλα τα παραπάνω

Σωστή απάντηση: Όλα ταπαραπάνω

Ένας υγιής σκελετός δενέχει ανάγκη μόνο από ασβέστιο, αλλά και από τη βιταμίνη D που βοηθά στη διατήρησητου ασβεστίου στα οστά και συμβάλλει στον μεταβολισμό του, αλλά και από τα άλλαμέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Παράτο γεγονός ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα όπου ο ήλιος βοηθά στην δημιουργίαβιταμίνης D,μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού έχει χαμηλά ποσοστά της βιταμίνης. Αυτόςείναι και ο λόγος που πολλά τροφίμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ειδικά για την παιδικήηλικία, όπως γαλακτοκομικά και δημητριακά πρωινού.

7. Για να κάνω κάποιας μορφή σωματική δραστηριότητα ότανακολουθώ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει:

o Να είμαι σε φυσιολογικά κιλά, γιατί η άσκηση «σφίγγει» το λίπος

o Να έχω συμβουλευτεί ειδικό επιστήμονα υγείας για το είδος, την ένταση καιτη διάρκεια της άσκησης

o Να γραφτώ στο γυμναστήριο και να περνώ 2 ώρες την ημέρα εκεί

Σωστή απάντηση: η δεύτερη

Ένας ειδικός επιστήμοναςυγείας, εξειδικευμένος γυμναστής, φυσικοθεραπευτής, ιατρός θα μπορέσει να σαςκατατοπίσει πλήρως. Υπάρχουν δυο τύποι σωματικής δραστηριότητας: η αερόβια καιη αναερόβια. Στην πρώτη περίπτωση, εμπλέκεται το οξυγόνο και ενισχύει την καύσητου λίπους, ενώ στη δεύτερη δεν εμπλέκεται το οξυγόνο και προάγει την ανάπτυξητης μυϊκής μάζας (μεταβολικά ενεργός ιστός). Είναι μύθος, λοιπόν, ότι η άσκηση«σφίγγει» το λίπος. Η άσκηση αυξάνει τη σφριγηλότητα του σώματος, μέσω τηςαύξησης του μυϊκού τόνου και αύξησης της μυϊκής μάζας. Η μεταβολή αυτή δενεμποδίζει την απώλεια λίπους, γιατί ο λιπώδης ιστός είναι ανατομικά διακριτόςαπό το μυϊκό και δεν μπορεί να παγιδευτεί σε αυτόν.