ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούμε να «μυρίσουμε» τα λίπη στις τροφές

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τα λίπη στις τροφές μόνο και μόνο από τη μυρωδιά.

Μπορούμε να «μυρίσουμε» τα λίπη στις τροφές

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τα λίπη στις τροφές μόνο και μόνο από τη μυρωδιά.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Monell στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δείχνει ότι η όσφρηση είναι μια ισχυρότατη αίσθηση που μπορεί να μας «καθοδηγήσει» στην καθημερινότητά μας. Μία από τις εκπληκτικές ιδιότητες της μύτης μας είναι ότι μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και να διαχωρίζουμε την περιεκτικότητα λίπους στις τροφές.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ένα τεστ όσφρησης σε τρεις ομάδες ατόμων: η πρώτη ομάδα περιελάμβανε 30 άτομα κανονικού βάρους από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 18 άτομα κανονικού βάρους από την Ολλανδία (οι Ολλανδοί καταναλώνουν περισσότερο γάλα από τους Αμερικανούς) και η τρίτη ομάδα περιελάμβανε 60 άτομα από τη Φιλαδέλφεια, οι μισοί από τους οποίους ήταν υπέρβαροι.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μυρίσουν τρία δείγματα γάλακτος, με διαφορετική περιεκτικότητα λιπαρών, ενώ τα μάτια τους ήταν δεμένα. Τα τρία δείγματα είχαν περιεκτικότητα λιπαρών 0,125%, 1,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι τρεις ομάδες κατάφεραν να διαχωρίσουν την περιεκτικότητα του κάθε δείγματος σε ποσοστό 40-55%. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προέκυπτε με βάση το νόμο των πιθανοτήτων (33.3%).

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και υποδεικνύει ότι η όσφρησή μας μπορεί να μας καθοδηγήσει να ξεχωρίσουμε τις λιπαρές τροφές, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις διατροφικές μας συνήθειες (όπως η συχνότητα κατανάλωσης γάλακτος) ή το Δείκτη Μάζας Σώματος.