ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καρδιά εκπέμπει SOS από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η καρδιά εκπέμπει SOS από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η κατανάλωση μίας και μόνο μερίδας ανθρακούχου αναψυκτικού (περίπου 330 ml) σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών, αναφέρει η σχετική μελέτη στο JAMA Internal Medicine.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος και αυτό με τη σειρά του αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και τους δείκτες θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Τα δεδομένα αφορούσαν σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα άτομα που έπαιρναν το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη αντιμετώπιζαν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερη ζάχαρη, δηλώνουν οι ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 70 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 50 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ίδια η ζάχαρη δεν είναι βλαβερή, καθώς το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει ενέργεια. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης οδηγούν στη δραματική άνοδο του Δείκτη Μάζας Σώματος, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων.




Διαβάστε επίσης:

Προστατευθείτε από το έμφραγμα για να προλάβετε τον καρκίνο

Οι πιο "επικίνδυνες" ώρες και μέρες για έμφραγμα

Διατροφικό τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη