ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ιδανικό σνακ όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Το ιδανικό σνακ όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης προδιαθέτουν σημαντικά για καρδιαγγειακά νοσήματα και γι’αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Βασικός παράγοντας ρύθμισης της χοληστερόλης είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μιας και η παχυσαρκία συσχετίζεται με την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, ενώ αντίθετα η απώλεια βάρους μειώνει την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.

Ιδιαίτερα, η ανδροειδής (κοιλιακή) παχυσαρκία εμφανίζει ισχυρότερη συσχέτιση με την εμφάνιση χοληστερόλης σε σύγκριση με τη γενικευμένη εναπόθεση του λίπους. Συνεπώς η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς είναι πρωταρχικής σημασίας. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης.

Πολλαπλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με την συχνότητα των γευμάτων και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος. Το πιο σωστό είναι να κατανέμουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε μικρά και συχνά γεύματα. Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με μικρά και συχνά γεύματα των οποίων οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό βάρος. Επιπλέον, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα εφοδιάζουν όλη την ημέρα με ενέργεια τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητά τους. Έτσι, στην περίπτωση που επιθυμείτε την ταυτόχρονη μείωση της χοληστερόλης ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της μαζί με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνονται ως σνακ, τρόφιμα που περιέχουν β- γλυκάνη.

c5bdc4a57e34c2933d49103570b91a76 XL

Η β-γλυκάνη είναι μια άπεπτη φυτική ίνα, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η βρώμη και το κριθάρι και περνάει αδιάσπαστη όλο το πεπτικό σύστημα, παρασύροντας τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

Ένας εύκολος τρόπος για να μπορείτε εύκολα να ακολουθείτε στην καθημερινότητα σας τη συχνότητα γευμάτων, όπου και αν βρίσκεστε και ταυτόχρονα να φροντίζετε την καρδιά σας αποτελούν τα cream crackers με κριθάρι, βρώμη & β- γλυκάνη*.

*Κάθε μερίδα 4 Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διαβάστε ακόμη:

Μηλόξυδο: Πόσο ρίχνει τη χοληστερίνη, πόσο να πίνετε τη μέρα

Μικρά και συχνά γεύματα: Η σημασία τους στον έλεγχο του βάρους

Η β-γλυκάνη βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα