ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για κατάθλιψη: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αναζητήσετε

Η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά συχνή ψυχική νόσος, με τους πάσχοντες να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Διατροφή για κατάθλιψη: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αναζητήσετε

Πέρα από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων προτείνονται και φυσικές λύσεις όπως η τακτική σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή.

Όσον αφορά τη διατροφή, αν και δεν υπάρχει κάποια ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα ενάντια στην κατάθλιψη, ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στη διάθεση. Δείτε ποια είναι αυτά και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

1. Σελήνιο

Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό συνδέονται με τη χειρότερη διάθεση και το αίσθημα δυσφορίας. Το συστατικό βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα καρύδια Βραζιλίας, το συκώτι και τα θαλασσινά, ενώ είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος.

bigstock 170842493

2. Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η βιταμίνη βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί), το συκώτι, το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα ενισχυμένα τρόφιμα (συνήθως γάλα και δημητριακά).

3. Ω-3 λιπαρά οξέα

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3. Τα Ω-3 είναι γνωστό ότι ωφελούν τον εγκέφαλο και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης.

4. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και η Β9 (φυλλικό οξύ), συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Καλές πηγές αυτών των βιταμινών είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, το ψάρι, τα στρείδια, το γάλα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.

bigstock Cereals Healthy Food Fibre 109827992

5. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην κατάθλιψη. Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για κλινική κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου στον οργανισμό τους ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη συμπληρώματος μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα στρείδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

6. Τρυπτοφάνη

Ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ο τόνος, η γαλοπούλα και τα ρεβίθια, περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα συστατικό απαραίτητο για τη σύνθεση της σεροτονίνης («ορμόνη της χαράς»). Η ένταξη τροφών με τρυπτοφάνη στο καθημερινό διατροφολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017 - «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»

Πρόγραμμα διατροφής 12 εβδομάδων ενάντια στην κατάθλιψη