ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπόροι κία: Αδυνατίζουν, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και «κόβουν» την όρεξη!

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι κία (ή τσία) συγκεντρώνουν πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Σπόροι κία: Αδυνατίζουν, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και «κόβουν» την όρεξη!

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε Ω-3 λιπαρά παρέχουν αρκετές θερμίδες (486 θερμίδες ανά γραμμάριο), ωστόσο τους χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρές ποσότητες κι έτσι δεν επιβαρύνουν σημαντικά τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Από την άλλη, ποσότητα 28 γραμμαρίων παρέχει περίπου 11 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Εκτός από ιδανική υπερτροφή για το αδυνάτισμα, οι σπόροι κία βοηθούν επίσης στον έλεγχο του σακχάρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και όχι μόνο!

1. Μείωση της όρεξης

Οι φυτικές ίνες του σπόρου απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού, κάνοντας το στομάχι να «τεντώνει», με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο χορτάτοι και οι τροφές να απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό. Επίσης, οι σπόροι κία περιέχουν πρωτεΐνες σε ποσοστό 19%, οι οποίες επίσης ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού για ευκολότερη απώλεια των περιττών κιλών.

2. Σταθεροποίηση του σακχάρου

Τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου –λόγω της κατανάλωσης λευκών επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως η πρόσθετη ζάχαρη, το ψωμί και τα ζυμαρικά– πυροδοτούν τις λιγούρες και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τις λιγούρες για γλυκά και πρόχειρα γεύματα. Σε βάθος χρόνου, αν το σάκχαρο του αίματος παρουσιάζει αυξομειώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες πρόσληψης βάρους και διαβήτη τύπου 2. Μελέτη του 2007 που περιλάμβανε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση 37 γραμμαρίων σπόρων κία σε διάστημα 12 εβδομάδων οδήγησε σε βελτίωση διάφορων βιολογικών δεικτών της πάθησης.

bigstock 177696238

3. Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Οι σπόροι κία αποτελούνται τόσο από διαλυτές όσο και από αδιάλυτες ίνες. Και οι δύο τύποι φυτικών ινών συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, όμως συγκεκριμένα οι διαλυτές ίνες βοηθούν και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς απορροφούν νερό κι έτσι διευκολύνουν την απομάκρυνση των περιττών ουσιών από τον οργανισμό.

4. Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων

Οι σπόροι κία είναι ιδανικό σνακ πριν τη γυμναστική, καθώς είναι πλούσιοι ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Λίγοι σπόροι πριν από μια απαιτητική προπόνηση παρέχουν μια καλή δόση λιπαρών ώστε να μην ξεμείνετε από ενέργεια. Μπορείτε όμως να απολαύσετε τους σπόρους και μετά τη γυμναστική, καθώς οι πρωτεΐνες που παρέχουν βοηθούν στην ανάρρωση των μυών.

Πηγή: Medical Daily

Δείτε κι αυτό:

Πέντε σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Δέκα τροφές που κόβουν πραγματικά την όρεξη