ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών του σώματος και αποτελούν «δομικό συστατικό» των μυών.

Πρωτεΐνες παίρνουμε τόσο από ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά, όσο και από φυτικά προϊόντα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Πρωτεΐνες & καρδιακή ανεπάρκεια

Αν και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια στο πλαίσιο ολλανδικής έρευνας σε 2.281 ασθενείς από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation: Heart Failure της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ) δείχνει ότι για τους άντρες μέσης ηλικίας ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος λόγω της μεγάλης κατανάλωσης πρωτεϊνών.

«Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένα τα οφέλη της πρωτεϊνικής δίαιτας είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη που μπορεί να έχει» αναφέρει ο Γιούρκι Βιρτάνεν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και προσθέτει: «Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες –ιδίως ζωικές– με τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και για πρόωρο θάνατο».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.441 άντρες μέσης ηλικίας (42-60 ετών κατά το ξεκίνημα της μελέτης) για 22 έτη κατά μέσο όρο. Συνολικά, στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 334 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας.

Στο σύνολο των συμμετεχόντων, η πρόσληψη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών κάλυπτε ποσοστό 70% και 27,7% αντίστοιχα της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συνολική ποσότητα πρωτεϊνών που λάμβαναν σε ημερήσια βάση από τη διατροφή τους. Συγκριτικά με τους άντρες που κατανάλωναν τις λιγότερες πρωτεΐνες, μεταξύ των αντρών που κατανάλωναν τις περισσότερες υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν:

  • 33% μεγαλύτερος ασχέτως της πηγής πρωτεϊνών
  • 43% μεγαλύτερος για τις πηγές ζωικών πρωτεϊνών
  • 49% μεγαλύτερος για τις πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά
  • 17% μεγαλύτερος για τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών

Μόνο οι πρωτεΐνες συγκεκριμένα από το ψάρι και το αυγό δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των αντρών μέσης ηλικίας, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω θα εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πάθηση, η πρόληψή της, για παράδειγμα μέσω διατροφικών παρεμβάσεων, κρίνεται επιτακτική.

Δείτε κι αυτό:

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για την καρδιά (pics)

Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών

Πρωτεΐνη: 7 σημάδια ότι τρώτε περισσότερη απ’ όση χρειάζεστε (εικόνες)

BEST OF NETWORK

«Φρένο» Μητσοτάκη στα σενάρια για το Πάσχα: Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σμυρνάκης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες για τους εκτελεστές

Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών

Ρωσικά ραντάρ για stealth αεροσκάφη και πολυηχητικούς πυραύλους στην Αρκτική

Χαμηλή η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Πέντε λόγοι οργής των μαύρων ανθρώπων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

Ο Ποντένσε στο gazzetta.gr: «Είχατε δίκιο, έπρεπε να σκοράρω περισσότερο!»