ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Οι ξηροί καρποί είναι ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας.

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα κάσιους συνδέεται με πολυάριθμες θετικές εκβάσεις για την υγεία, όπως η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, η ευκολότερη απώλεια βάρους, αλλά και η καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

Ωστόσο, από την ποικιλία ξηρών καρπών που έχουμε στη διάθεσή μας, ένας φαίνεται να ξεχωρίζει για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με νέα επισκόπηση (μετα-ανάλυση) ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα καρύδια είναι ο ξηρός καρπός που συμβάλλει στη μείωση βασικών δεικτών που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

karudia

Το 2009 οι ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δημοσίευσαν αναλυτική επισκόπηση με θέμα την επίδραση των καρυδιών σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία. Η επισκόπηση εκείνη είχε βασιστεί σε 13 κλινικές δοκιμές και συνολικό δείγμα 365 ανθρώπων. Η νέα επισκόπηση επεκτείνει και εμπλουτίζει τα ευρήματα της προηγούμενης, καθώς περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν από τότε μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, βασίστηκε σε διπλάσιο αριθμό κλινικών μελετών και τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων συγκριτικά με την προηγούμενη.

Η νέα επισκόπηση αφορά τα ερευνητικά δεδομένα της τελευταία 25ετίας σχετικά με τα οφέλη των καρυδιών για την καρδιά.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές της ολικής χοληστερίνης (3,25%), της «κακής» LDL χοληστερίνης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Η ποσότητα καρυδιών στις διάφορες κλινικές μελέτες που εξετάστηκαν κυμαινόταν από 15 έως 117 γραμμάρια την ημέρα. Καλή «δόση» θεωρούνται τα 45 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Η νέα, επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω τη θεωρία ότι η κατανάλωση καρυδιών είναι ένας αποτελεσματικός (και γευστικός) τρόπος να λάβουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την υγεία της καρδιάς μας» αναφέρει ο Δρ Μίχαελ Ρόιζεν από την Κλινική του Κλίβελαντ, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Τα καρύδια αναγνωρίζονται τόσο από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας όσο και από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ως τροφή ωφέλιμη για την καρδιά. Οι ευεργετικές τους επιδράσεις πηγάζουν πρωτίστως από τα πολυακόρεστα λιπαρά τους, καθώς και από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Δείτε κι αυτό:

Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά: Είναι τελικά επιβλαβή για την καρδιά;

Ο χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά

Καφές: Σε ποια ποσότητα «διορθώνει» τις βλάβες στην καρδιά