ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό: Γιατί οι έφηβοι δεν πρέπει να το παραλείπουν

Οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πρωινό: Γιατί οι έφηβοι δεν πρέπει να το παραλείπουν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, που προκαλούν αύξηση βάρους στους νέους.

Συγκεκριμένα, αντί να καταναλώνουν ένα πλούσιο γεύμα το πρωί, οι έφηβοι μπορεί να αναζητούν αργότερα μέσα στην ημέρα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως γλυκά και ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βραζιλία. Και οι δύο εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συμπεριφορών και των διαφόρων δεικτών βάρους. Αυτοί περιλάμβαναν το λίπος γύρω από το στομάχι, την περιφέρεια μέσης και τα δεδομένα για το δείκτη μάζας σώματος (BMI).

Στο ευρωπαϊκό σκέλος συμμετείχαν 3.528 έφηβοι ηλικίας από 12 έως 18 ετών σε δέκα μεγάλες πόλεις, ενώ σε αυτό της Βραζιλίας 991 έφηβοι ηλικίας από 14 έως 18 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς τους, με μία ή περισσότερες ώρες άσκησης την ημέρα να θεωρούνται επαρκείς. Ερωτήθηκαν επίσης πόσες ώρες κοιμούνταν κάθε βράδυ και πόσο συχνά έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή.

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μη ισορροπημένη διατροφή και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση βάρους στους εφήβους.

Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Δρ. Elsie Costa de Oliveira Forkert, σχολίασε: «Με την παράλειψη του πρωινού, εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο αντικαθιστούν πιθανώς ένα πιο υγιεινό σπιτικό γεύμα με το γρήγορο φαγητό. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι καταναλώνουν υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα, όπως τηγανητά σνακ, γλυκά και αναψυκτικά που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: dailymail.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το ιδανικό πρωινό για να χάσετε βάρος!