ΦΑΡΜΑΚO

Σήμερα η επίσημη πρώτη της Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο

Σήμερα η επίσημη πρώτη της Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά, η Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο, που σύστησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να προσέλθουν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής (καθώς δεν έχει προσκληθεί) και θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπώσουν για το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα του κλάδου, ιδιαίτερα μετά τον Αύγουστο του 2018.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ενδιαφέρουσα και αναγκαία πολιτική κίνηση, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα υλοποιήσουν στη συνέχεια την Εθνική Στρατηγική για το φάρμακο, κάτι που ζητούν επιτακτικά εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συζήτηση, είναι φυσικά η αύξηση του ορίου των δαπανών, κάτι που ανέφερε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ζήτημα που συνέδεσε μάλιστα με την αύξηση του ΑΕΠ.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν μία αύξηση ή για την ακρίβεια μία διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης (ωστόσο την πρώτη χρονιά όπως όλα δείχνουν, αυτή δεν αναμένεται να είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όταν ιδανικά οι επιχειρήσεις θα ήθελαν 300 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, προσβλέπουν στην εξαίρεση των ορφανών φαρμάκων, των εμβολίων, αλλά και των παραγώγων αίματος από τη δαπάνη.

Οι μεταρρυθμίσεις επίσης όπως η ολοκλήρωση του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ) αλλά και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και τα Μητρώα των Ασθενών θα τεθούν στην ατζέντα της Διακομματικής Επιτροπής. Και οι τρεις αυτές μεταρρυθμίσεις επείγουν και θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες χωρίς υπερβολή.

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι ήσσονος σημασίας, αποτελεί και το αναπτυξιακό κομμάτι, το οποίο θα πρέπει να τρέξει πάραυτα η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς η έξοδος από το Μνημονιακό Πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τονωθεί ένας σημαντικός και αξιοσημείωτος κλάδος που στα χρόνια της ύφεσης, στήριξε όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και την αιμορραγούσα κοινωνία, και την υγεία και την αγορά εργασίας.

Η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί τον βασικό και κυρίαρχο χρηματοδότη της Πολιτείας και αυτό είναι μεγάλη και πικρή αλήθεια για την κυβέρνηση!

Διαβάστε ακόμη:

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ

 

Η φαρμακοβιομηχανία μετά το Μνημόνιο: Επιστολή ευθύνης από ΣΦΕΕ & ΠΕΦ στην κυβέρνηση

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

 

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

 

BEST OF NETWORK