ΟΜΟΡΦΙΑ

Κετογονική δίαιτα: Τα εκπληκτικά οφέλη της για την επιδερμίδα

Η κετογονική διατροφή ανήκει στις πιο δημοφιλείς δίαιτες των τελευταίων χρόνων, τόσο επειδή την έχουν υιοθετήσει πολλοί επώνυμοι, όσο και λόγω της γρήγορης απώλειας βάρους που προκαλεί.

Κετογονική δίαιτα: Τα εκπληκτικά οφέλη της για την επιδερμίδα

Αν και δεν έχει μελετηθεί εκτεταμένα ο τρόπος που επηρεάζει το σώμα μία διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη από την κετογονική δίαιτα δεν σταματούν στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Steve Phinney, πολλοί άνθρωποι που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή, είδαν το δέρμα τους να «καθαρίζει», απέκτησαν περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη διαύγεια, ενώ είδαν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου να υποχωρούν.

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο, η επιστημονική σύνδεση αυτών των βελτιώσεων με τη διατροφική κέτωση.

Ο Δρ. Phinney επισημαίνει ότι η φλεγμονή συνδέεται άμεσα με καταστάσεις όπως κάποιες μορφές ακμής και αρθρίτιδας. Είναι πιθανό η μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η κετογονική δίαιτα να βελτιώνει πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Πολλοί παράγοντες προκαλούν ακμή, και αν η φλεγμονή είναι αυτή που πυροδοτεί τις εξάρσεις, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείρισή τους.

skin

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Anna Guanche, η κετογονική διατροφή και γενικά οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, βοηθούν την επιδερμίδα να παραμένει ελαστική.

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, προκαλεί γλυκοζυλίωση, μια βιοχημική διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη κολλάει στην αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και την εμποδίζει να επιτελέσει το έργο της.

Γενικότερα, η γλυκόζη προσκολλάται σε όλες τις πρωτεΐνες του αίματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία δομών που μπορεί να βλάψουν την λειτουργία των κυττάρων και να επιταχύνουν τη γήρανση. Όσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η γλυκοζυλίωση κι αυτό δεν αφορά μόνο τους διαβητικούς αλλά όλους. Η φρουκτόζη προκαλεί 10 φορές μεγαλύτερη γλυκοζυλίωση από τη γλυκόζη.

Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της και να δημιουργούνται ρυτίδες.

Η Δρ Guanche διαλύει έναν ακόμη διαδεδομένο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί σπυράκια και ακμή. «Δεν είναι η ίδια η σοκολάτα, αλλά η ζάχαρη στη σοκολάτα και τα γλυκά, που προκαλούν εξάρσεις ακμής» επισημαίνει.

Η συμβουλή της για την πρόληψη της ακμής είναι ο περιορισμός της ζάχαρης. Σε ότι αφορά στα γαλακτοκομικά, σημειώνει ότι κάποια από αυτά προκαλούν ακμή και κάποια όχι.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Κετογονική δίαιτα: Τα υπέρ και τα κατά

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2;

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να επηρεάσει την περίοδο;