ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η προέλευση της φαντασίας

Η προέλευση της φαντασίας
Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη, ενώ η φαντασία περιβάλλει τον κόσμο. Αυτά είναι τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη, ενώ η φαντασία περιβάλλει τον κόσμο. Αυτά είναι τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 

Πολλοί καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και ψυχολόγοι έχουν αναζητήσει ανά τους αιώνες την πηγή των μεγάλων έργων τέχνης και των ρηξικέλευθων εφευρέσεων.

 

Παρά το σημαντικότατο ρόλο που παίζει η φαντασία στις μεγάλες ανακαλύψεις, η προέλευση και η απεικόνισή της στον εγκέφαλο είναι πεδία που δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει, καθώς μια νέα μελέτη από το Dartmouth University μάς παρέχει απαντήσεις.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα που ονομάζουμε φαντασία είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός ευρύτατου δικτύου νευρώνων (που το ονομάζουν «πνευματικό χώρο εργασίας»), το οποίο μεταβάλλει και διαχειρίζεται τις εικόνες, τα σύμβολα και τις ιδέες. Με τον τρόπο αυτό, μας παρέχει την έντονη πνευματική συγκέντρωση που χρειαζόμαστε ώστε να βρούμε νέες ιδέες και λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

 

«Όταν ρωτούσαν τον Αϊνστάιν ποια μορφή έχει η διαδικασία της επιστημονικής σκέψης, απαντούσε ότι παίρνει μια εικόνα και παίζει με αυτήν στο μυαλό του, κοιτώντας την από διαφορετικές πλευρές, συνδυάζοντας και αφαιρώντας τα διάφορα κομμάτια της», δήλωσε ο Alex Schlegel, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο.

 

«Αντιλαμβανόμαστε τον πνευματικό χώρο εργασίας ως τον τόπο που συμβαίνουν όλα τα απίστευτα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά, σκεπτόμαστε επιστημονικά και λειτουργούμε μαθηματικά. Πολλές φορές, αυτό απαιτεί να μπορούμε να αντιπροσωπεύσουμε σε πνευματικό επίπεδο μια ιδέα, ένα σύμβολο και μια εικόνα και να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε όλα αυτά μέσα στο μυαλό μας.»

 

Για να εξετάσουν τη λειτουργία του δημιουργικού μυαλού, οι ερευνητές συνέδεσαν τους 15 συμμετέχοντες σε ένα μηχάνημα Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και τους ζήτησαν να οπτικοποιήσουν ορισμένα αφηρημένα σχήματα. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να φανταστούν ότι συνδυάζουν αυτά τα σχήματα σε πιο σύνθετες εικόνες. Διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός ευρύτατου φλοιώδους και υποφλοιώδους δικτύου εγκάρσια του εγκεφάλου, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την διαχείριση των εικόνων. Αυτό το δίκτυο είναι ο επονομαζόμενος πνευματικός χώρος εργασίας.

 

Το δίκτυο περιλαμβάνει για παράδειγμα περιοχές που ρυθμίζουν την οπτική επεξεργασία και περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Όλες οι περιοχές συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να διαχειριστούν τα διάφορα δεδομένα.

 

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση του εγκεφάλου δημιουργεί ένα περιβάλλον κατάλληλο να καλλιεργηθεί η ανοιχτή και δημιουργική σκέψη.

 

Η μελέτη αυτή ανατρέπει παλαιότερα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η φαντασία πηγάζει εξ ολοκλήρου από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος νους είναι πολύ πιο σύνθετος στη δομή και τη λειτουργία του απ’ ότι πιστεύαμε παλαιότερα.

 

Παρ’ όλα αυτά, τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο δημιουργικούς από άλλους και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα είναι δυο ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.


 

BEST OF NETWORK

Oruc Reis: Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Θρίλερ με την 19χρονη Άρτεμις - Πού στρέφονται οι έρευνες

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς - Δείτε αν κερδίσατε

Αυτό είναι το νέο αμυντικό υπερόπλο στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα - Δείτε ποιοι μπορούν να ενταχθούν