ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στίβεν Χόκινγκ: Εφικτή η μετά θάνατον ζωή του εγκεφάλου;

Θα μπορούσε άραγε ο εγκέφαλός μας να συνεχίσει να ζει έπειτα από τοβιολογικό μας θάνατο; Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οπασίγνωστος θεωρητικός φυσικός Στήβεν Χώκινγκ πρόσφατα δήλωσε ότι η τεχνολογίαέχει τη δυνατότητα να το κάνει πραγματικότητα.

Στίβεν Χόκινγκ: Εφικτή η μετά θάνατον ζωή του εγκεφάλου;

Θα μπορούσεάραγε ο εγκέφαλός μας να συνεχίσει να ζει μετά το βιολογικό μας θάνατο;Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο πασίγνωστος θεωρητικόςφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, πρόσφατα δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα νατο κάνει πραγματικότητα.

«Πιστεύω ότιο εγκέφαλος είναι σαν ένα πρόγραμμα του μυαλού, το οποίο μοιάζει μευπολογιστή», δήλωσε ο Χόκινγκ, σε εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τουCambridge. «Είναι θεωρητικά εφικτό να αντιγράψουμε τον εγκέφαλο σε υπολογιστήκι έτσι να επιτύχουμε κατά κάποιο τρόπο τη μετά θάνατον ζωή.»

Ο ίδιοςαναγνωρίζει πως ένα τέτοιο επίτευγμα βρίσκεται πέραν των δυνατοτήτων τηςεπιστήμης αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι «η συμβατική ιδέα της ζωής μετά τοθάνατο είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι».

Ο Χόκινγκ,71 ετών σήμερα, έκανε τα παραπάνω σχόλια, με αφορμή την προβολή ενός νέουντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Στοπαρελθόν, ο Χόκινγκ είχε παρομοιάσει και πάλι τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένανυπολογιστή, του οποίου τα «εξαρτήματα» κάποια στιγμή σταματούν να λειτουργούν.«Δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή για ένα χαλασμένο υπολογιστή», είχε δηλώσει.

Επί τουπαρόντος, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία τεχνολογίας, που θαεπιτρέψει την ενσωμάτωση εγκεφαλικών λειτουργιών σε υπολογιστικό σύστημα. Γιαπαράδειγμα, ο πολυεκατομμυριούχος Dmitry Itskov από τη Ρωσία ευελπιστεί ναμπορέσει να «φορτώσει» το περιεχόμενο του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ρομπότ.

Μια άλληερευνητική ομάδα, που ονομάζεται «Ίδρυμα για τη Διαφύλαξη του Εγκεφάλου» (BrainPreservation Foundation) εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ανακαλύψει μιαμέθοδο «συντήρησης» του εγκεφάλου, μαζί με τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα καιτις αισθήσεις του. Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει την τρισδιάστατηανακατασκευή της δομής του εγκεφάλου σε υπολογιστή.